dimecres, 20 d’abril del 2011

Si em voleu acompanyar a veure els triops al Clot d’Espolla....

Fa uns mesos vaig inaugurar aquest bloc mostrant el Clot d’Espolla després de les fortes pluges de principis d’Octubre.
L’aigua, en aquest estanyol intermitent, no s’hi va estar gaires dies, el que va impedir l’observació dels triops, considerat com l'animal més antic que encara habita al planeta, "més vell que els dinosaures", sense tenir cap variació evolutiva des del Triàsic, per la qual cosa se'ls ha arribat a denominar fòssils vivents.
En aquest estanyol hi viu una espècie molt poc corrent: els Triops Cancriformis. Quan Espolla s'omple d'aigua n'hi ha milers i quan el Clot d'Espolla s'asseca, queden els ous dipositats entre el fang i l’herba i no eclosionaran fins que hi torni a haver aigua. Això pot tornar a passar després d’uns quants mesos, fins i tot anys.
El passat 12 de març va començar un període continuat de pluges abundants i ha fet que, després d'uns mesos de sequera, el Clot d'Espolla tornés a quedar ple.
El nivell de l'aigua ha anat baixant paulatinament i el 18 d'abril ja només n'hi quedava als indrets de més fondària. Després de més d'un mes ja podem observar triops en estat adult.
Els triops fan uns 3 centímetres de llarg i posseeixen un parell de petits ulls de color negre i una closca oval que els protegeix dels seus depredadors, li cobreix el cap i els segments del cos dels que els sobresurt dos llargs apèndixs. De la part anterior del tòrax, li neix un parell d'antenes dividides en dos, seguides d'almenys d'una dotzena de parells de petites potes, de les quals les dues primeres estan preparades per a pinçar els aliments.
Són omnívors i furguen en el fang a la recerca d'aliment. La seva alimentació principal és el plàncton especialment vegetal, encara que també menja animals majors com larves d'insectes, amfibis, i cucs, sent molt voraços.
En baixar el nivell de l’aigua se’ns presenta un paisatge gairebé fantasmagòric, les algues que s’hi han anat formant durant els dies en que el Clot ha estat inundat queden atrapades en l’herba alta que cobria el terra durant l’època seca, formant unes composicions, com de roba estesa, d’un gran grafisme.

6 comentaris:

  1. Molt bones aquestes preses dels triops en edat adulta i de l'aire fantasmagòric del clot en quedar-se buit d'aigua. Tinc un petit dubte, saps què passa amb els triops quan s'asseca el clot sense haver-los donat temps a arribar a l'edat de pondre els ous? Queden sempre ous de reserva per si de cas? No he aconseguit trobar aquesta informació. Salutacions.

    Joan

    ResponElimina
  2. Joan,
    Això mateix em vaig preguntar jo i tampoc he trobat informació. Tanmateix des de fa milers d'anys que la història es repeteix i la cadena no s'ha trencat. Igual la explicació sigui que, si l'aigua dura pocs dies potser no s'ha acabat d'emplenar el clot fins dalt de tot, i quedin, per tant, ous sense arribar-se a obrir... no sé.
    Bona observació.
    Salut!

    ResponElimina
  3. No coneixia aquesta espècie de crustacis i m'ha semblat força interessant el que expliques. A més les fotografies excepcionals, tant les dels triops com les del Clot d'Espolla.
    Una abraçada

    ResponElimina
  4. Josep,
    El que també és molt curiós és com arriba l'aigua a aquest estanyol intermitent. Tot plegat interessant i una mostra més de la extraordinària varietat de fenòmens que tenim en el nostre petit país.
    Salut!

    ResponElimina
  5. Ostres! això dels triops no sabia ni que existien , ja me'n puc anar a dormir !! ;).
    Unes fotos magnifiques Manel !!
    Petons de Les Masies de ......

    ResponElimina
  6. Bona nit, Anna, hahaha.
    Gràcies per mirar-te'ls.
    Petons.

    ResponElimina