dilluns, 27 de març de 2017

Si em voleu acompanyar per la costa oest de l'Algarve...

L'any 1995 es va crear el denominat Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina per protegir uns 110 quilòmetres de costa des del sud-oest de l'Algarve fins a la meitat sud de l'Alentejo.

És una immensa zona costanera, al final del continent europeu, molt poc poblada i on la natura és la gran protagonista. 

Comencem a la Ponta de Sagres, l'extrem més al sud del parc. El pas fins a l'extrem de la punta queda barrat per la Fortalesa de Sagres.

La punta era coneguda pels romans com a Promontorium Sacrum, aquesta era la fi del món conegut, a partir d'on s'iniciaven les tempestes. Hi veneraven el déu Saturn.Mirant cap a l'est, al peu del penya-segat, veiem la Praia do Moreta.

Mirant cap a ponent la successió de penya-segats condueix la vista fins al Cap de Sao Vicente.Es diu que tota la costa és com un gran museu geològic, només cal intentar baixar a alguna de les platges per comprovar les interessants formes erosionades de les roques.

Praia do Tonel


El cap de Sao Vicente és de visita obligada, arribem a l'extrem sud-occidental de l'Europa continental. Aquí hi trobem l'edifici d'una antiga fortalesa i el far.
A partir d'aquí podríem dir que deixem enrere la civilització. Tot seguint camins, només una minoria estan asfaltats, anem a trobar la natura en estat pur.
Admirem la força del mar i del vent que, de manera imparable, modelen el paisatge.
Observem la costa salvatge on alternen grans penya-segats amb platges que són més o menys concorregudes en funció de l'estat del camí per arribar-hi.

Praia do Telheiro
Praia da Ponta Ruiva


Praia do Amado
Portinho do Forno

Praia da ArrifanaPraia do Medo da Fonte Santa

Praia do Monte Clerigo

La vegetació pròpia de la zona està adaptada a les condicions meteorològiques singulars,Sabina

Coixinet de monjaArgelaga borda

compartint espai amb altres espècies invasores.

Mimosa de fulla blava

Bàlsam

Petites explotacions agrícoles, ramaderes i forestals donen ocupació a part dels habitants de la zona.
També trobem traces del passat històric com a Ponta do Castelo on hi ha les restes d'un poblat islàmic dedicat a la pesca i la salaó,o al Promontori d'Arrifana, on hi ha les restes d'un fortalesa del segle XVII construïda per protegit l'indret i l'almadrava existent a l'època.


4 comentaris:

 1. M'encanta l'extraordinari reportatge fotogràfic que has realitzat al sud-oest portuguès. El paisatge passa de la tranquil·litat interior a la contundència de la costa. Els detalls botànics captats son també fantàstics. Recordo el Cabo de Sao Vicente d'haver-lo estudiat a l'escola quan era petit.
  Podries fer perfectament una guia de viatges amb les entrades del teu blog.
  Una forta abraçada Manel i que tinguis una molt bona setmana.

  ResponElimina
 2. Molt bonic aquest indret i molt interessant aquest reportatge que ens l'apropa.
  Una abraçada

  ResponElimina