dijous, 20 de novembre del 2014

Si em voleu acompanyar pels volts de Cantonigrós...

Gaudirem de la simfonia de colors de tardor que ens regalen aquestes terres a cavall entre el Cabrerès i el Collsacabra, seguirem un tram de l'antic camí ral que va de Vic a Olot, ens arribarem a les gorgues de la Foradada, cercarem fonts entre fagedes i acabarem seguint el camí dels Enamorats, us animeu?

Fa més de tres anys, -com passa el temps-, vàrem seguir el camí ral que ens va dur de la Garrotxa a Osona, en concret dels Hostalets d'en Bas a Cantonigrós, avui el continuarem en un petit tram més.

Els origens del poble, com els de tants d'altres del mateix recorregut, està estretament lligat al camí ral. Aquí, a peu de camí, l'Antoni Prat conegut com a "Toni Gros" va bastir un hostal per atendre viatgers i traginers.

Arribats a Cantonigrós sortim del costat del camp de futbol. El carrer que baixa fins a la part posterior de la porteria del costat de llevant ens indica el camí.



Aquest és el traçat de l'antic camí ral que ens duria fins a l'Esquirol per continuar baixant fins a Vic.

La major part del camí està format per grans lloses.


Va seguint entre pins, alzines, roures i algun auró escadusser; comencem a gaudir de la varietat cromàtica que ens ofereix la tardor, entre arbres caducifolis i altres de fulla perenne.





A gairebé un quilòmetre de la sortida comencem a escoltar la remor del salt d'aigua des de just abans d'arribar al senyal que ens indica l'accés a la Foradada.



Agafem doncs el corriol que surt a mà dreta que, en ràpida baixada, ens condueix al llit de la riera de la Rotllada.

En arribar, a mà dreta, veiem les restes d'un antic molí que aprofitava l'aigua com a força motriu.


Allò que tenim davant ens sorpren per la seva bellesa. Es tracta d'un gran gorg rodejat de parets rocoses de més de 15 metres d'alçada formant un semicercle, pel centre del qual cau l'aigua del torrent en una cascada amb més o menys aigua depenent de la pluviositat. 

En la temporada d'estiu és habitual trobar gent banyant-se al gorg.





El nom li ve del gran forat que presenta la paret de l'esquerra.



Tornem pet mateix camí pel que hem vingut. En arribar al poble fem una mirada enrere i podem veure l'immens mar de núvols baixos que cobreix la plana osonenca. Boires habituals en aquesta època de l'any a la plana, mentre que en aquesta zona més elevada gaudim d'un sol radiant.


Diferents cartells ens van orientant.


En arribar a l'església observem un parell de cartells adossats a les parets que ens demanen de ser curosos en el parlar.




De la banda de dalt del temple, mirant a la dreta, a l'altre costat del camp veiem el camí dels Enamorats a la seva arribada al poble, per aquí tornarem.


Ens arribem fins a la carretera i la seguim cap a la dreta, direcció a Rupit, fins a un parell de centenars de metres més amunt de la gasolinera que hi ha a la sortida del nucli. El paisatge propi del Cabrerès se'ns mostra en tota la seva bellesa.


Agafem la pista asfaltada que surt a mà dreta, assenyalada en el cartell cap a Rupit i Tavertet per camins. Aquí mateix hi ha un plafó informatiu de les característiques de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.



De seguida creuem el torrent de Balà i, uns metres més endavant, arribem a la font dels Enamorats, font d'aigua potable amb una aixeta arran de terra.



Continuem per la mateixa pista i a uns dos-cents metres, també a mà dreta, trobem la font del Rajolí, font que raja constantment.



Uns metres més endavant trobem un desviament a mà esquerra. Deixem la pista asfaltada i agafem el camí anomenat del Bac. 


Cinc minuts més i arribem a la font del Faig. Llegim la inscripció gravada a la part de la font "Bach-Planas 1841". Aquesta font està normalment eixuta.



Les ganes de veure més fageda fa que continuem per la pista que seguíem i agafem algun dels corriols que s'enfilen cap al bosc.







Tornem cap a la font dels Enamorats des d'on surt l'encisador camí dels Enamorats que ens portarà, seguint el curs del torrent de Balà, fins a Cantonigrós.


Una part important del camí passa, també, entre faigs. Quedem doncs assadollats de les ganes de gaudir de la tardor, de la seva llum, dels seus colors.












23 comentaris:

  1. Els colors de la tardor son espectaculars i únics.
    Has tret un profit visual impressionant d'aquesta caminada, fulles, arbres, arrels, tolls d'aigua i les meravelloses fonts de "Bach-Planas 1841" i dels ·enamorats".
    Capítol apart mereix l'espectacular i amagat salt d'aigua que tan bé has plasmat. Unes imatges d'excepcional bellesa i digna d'una pel·lícula romàntica.
    Una forta abraçada Manel i una vegada més, moltes gràcies per fer-nos particeps d'aquestes caminades.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha indrets que en qualsevol època de l'any són dignes de ser visitats, tanmateix és a la tardor quan mostren una gamma més espectacular de colors. Els boscos propers a Cantonigrós són un bon exemple.
      Gràcies a tu per acompanyar-me novament.

      Elimina
  2. Gràcies.
    Gràcies per haver fet aquesta visita a terres properes i per haver sabut transmetre la seva bellesa.
    La Foradada t'ha queda "de postal".
    Reconec, per vergonya meva que el torrent de Balà el desconec, però ... m'hi acostaré un dia d'aquest.
    Si tornes a venir per aquí, no ! .... quan tornis a venir per aquí, et recomano passar una estona a Cantoni. Segur que ho apreciaràs i en trauràs un altre excel·lent reportatge.
    Una abraçada i gràcies de nou.
    Graciel·la

    ResponElimina
    Respostes
    1. I que n'arribem a tenir de racons i raconets, de pobles i poblets encisadors en el nostre petit país.
      Gràcies, per la gràcies, no es mereixen i enhorabona per viure en terres properes i poder-les gaudir sovint.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Manel gracias por estas caminatas entre los arboles . tanto los colores que nos brinda y la profundidad de las fotos hacen de ella un paseo formidable . es increíble el cuidado que tiene por la tierra . veo carteles , como para guiar turistas o caminantes pero todo esta en orden , prolijito . eso es encantador . ni un papelito en el suelo ...sabes lo importante que es eso . es educación !!! gracias por esta caminata tan hermosa . un beso muy grande . Alejandra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El otoño y sus maravillos colores nos invitan a salir al campo, al monte, para observarlos y disfrutar del espectáculo multicolor.
      Desde hace años que la conciencia por preservar los espacios naturales ha ido en aumento, no obstante queda todavía mucho por hacer.
      Y si, la gente que habita en pequeños pueblos acostumbra a cuidar su entorno lo que, desgraciadamente, no ocurre en las ciudades.
      Gracias, Alejandra, por querer acompañarme.
      Un beso.

      Elimina
  4. Merci, Manel de nous servir de guide dans cette belle promenade entre grands arbres aux couleurs d'automne et magnifiques cascades. Ce chemin offre une grande variété de paysages.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les couleurs de l'automne sont inégalables. Merci à toi, Jean-Luc, de m'y accompagner

      Elimina
  5. Ces chemins et ces lumières d'automne sont magnifiques

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marie, Je suis heureux de savoir que cette proposition t'a plu

      Elimina
  6. jolie aussi cette chute d'eau

    ResponElimina
  7. Quelle magnifique balade automnale! Une vraie symphonie de couleurs en effet et des paysages forestiers de toute beauté, particulièrement en cette saison bénie des photographes! Merci pour le partage, Manel
    Bonne journée!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci à toi, Monik, pour venir à y balader. L'endroit mérite la visite en cette saison.

      Elimina
  8. Hola Manel , són totes molt maques .Aixó ho tinc molt a prop , de fet les meves fotos són del terme municipal del poble del costat , L'Esquirol . Una abraçada .

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una zona molt maca sempre, a la tardor, si és possible, una mica més.
      Una abraçada.

      Elimina
  9. Molt macas aquestes fotos de la tardor a Cantoni,la foradada i el seu voltant sempre es un lloc magic,encara que ja coneixia el recorregut,aquet el tinc a prop,m'agradat fer-lo amb el pare.Una Abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Foradada ja la coneixia, també venint de l'Esquirol. Per a mi ha estat una novetat l'itinerari de les fonts que, en aquesta època, és una meravella.
      Una abraçada.

      Elimina
  10. Manel, aquest és un preciós i bucòlic itinerari d'un paisatge únic sobretot a la tardor.
    A la Cerdanya aprop de Puigcerdà també hi ha el camí dels Enamorat, pel que és veu solen ser camins idíl·lics.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. No conec el de la Cerdanya, en prenc nota per quan hi torni.
      Una abraçada.

      Elimina
  11. J'aime tout particulièrement tes photos de forêts en vert ou aux couleurs d'automne et aussi cette ravissante cascade dont on entend presque le bruit en l'imaginant. Bonne journée Manel.

    ResponElimina
  12. Manel!!!!! Estem preparant una sortida per la setmana vinent a la zona! Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Trini,
      Segur que us agradarà. Potser ja no farà massa fred però la foradada al pic de l'hivern, amb caramells i gel és espectacular.
      Una abraçada.

      Elimina