divendres, 7 de novembre del 2014

Si em voleu acompanyar a la descoberta dels flysch...

A la costa guipuscoana, entre les localitats de Zumaia i Mutriku, hi ha la formació de flysch més interessant de la península Ibèrica, tant en l'àmbit geològic com biològic.

Els flysch són fàcies rocoses d'origen sedimentari caracteritzades per l'alternança de capes de roques dures (calcàries, pissarres o arenoses) intercalades amb altres de més toves (margues i argiles), amb la particularitat que es mostren en forma vertical.

En visitarem una petita part, tant arran de mar com seguint un tram de penya-segats per dalt.

Sortint de la bonica població de Zumaia anem seguint el riu Urola per la riba esquerra fins que trobem els senyals, a mà esquerra, amb les indicacions a l'ermita de San Telmo, la platja d'Itzurun i la ruta del Flysch.


Baixem cap a la platja. No té preu la visió del paisatge ondulat i verd -tots els colors del verd, que canta Raimon-, que acaba sobtadament en impressionants penya-segats sobre el mar.

A dalt, a mà esquerra, veiem com treu el nas l'ermita de San Telmo.

Tot baixant tenim la primera visió en detall del fenomen del flysch.



I no només a les parets dels penya-segats, sinó, en les formacions que s'endinsen al mar, sembla que fins a cinc quilòmetres, dels quals només es poden veure els primers trams, més o menys grans en funció de la marea.



Anem ara cap a l'ermita de San Telmo, patró de Zumaia. En aquesta primera perspectiva veiem el llarguíssim penya-segat que acaba a la punta Algorri i que seguirem per dalt.


Podríem dir que és una ermita "de cine", ja que és un dels escenaris de la pel·lícula «Ocho apellidos vascos».


A ponent de l'ermita hi ha una terrassa que dóna directament sobre el mar.



Seguint la gran cresta, a la vora del precipici es veu clarament la formació geològica a base de capes paral·leles i verticals.


En un dels punts del recorregut trobem una ikurriña al costat d'una làpida, una fotografia i unes flors. Són allà en record de Xabier Calparsoro, qui fou segrestat durant diverses setmanes, per acabar "caient" des de la finestra del segon pis de la comissaria de policia.



Els flysch que estan al mar, a més de l'interès geològic, són molt apreciats pels estudiosos en biologia per l'enorme quantitat de fòssils que s'hi troben.











En el recorregut de tornada ens fixem en la vegetació arbustiva que de manera escassa viu a la vora del penya-segat. Majoritàriament està formada per petites alzines acompanyades d'arítjols.

Visualment crida l'atenció el modelatge originat pel vent que li dóna la mateixa inclinació que les parets rocoses que cauen fins al mar.





17 comentaris:

  1. Extraordinari reportatge.
    Recordo haver estat fa uns anys a Zumaia i haver vist "in person" aquest atractiu fenomen geològic dels flysch.
    La col·lecció fotogràfica es magnífica i tot i que el color dels flysch es molt espectacular, m'encanten les imatges en B/N que has fet, molt especialment la de l'ermita de San Telmo amb l'ombra de la barana de ferro.
    Una forta abraçada Manel

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, Josep, es tracta d'un fenomen geològic molt interessant que, gràcies a l'erosió del mar, es pot observar amb molt de detall.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. j'aime ce troisième cliché

    ResponElimina
  3. Ces paysages côtiers sont vraiment magnifiques. J'aime particulièrement les couleurs et les découpes des roches.

    ResponElimina
  4. Des photos absolument magnifiques, un endroit extraordinaire! Merci , Manel pour ce partage!!!
    Bonne journée

    ResponElimina
  5. Merci à toi, Monik, pour m'y accompagner.

    ResponElimina
  6. que hermosas playas y que bonito lugar como para recorrer deteniéndose cada tanto al ver el mar y mirar perdiéndose en el tiempo y la mirada y por que dentro de los pensamientos . un bonito lugar mi querido Manel . un beso muy grande desde el otro lado del océano . Alejandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Unidos también a través de ese mar, al otro lado estás tú.
      Un beso.

      Elimina
  7. Veig que as anat de Vacances,continues com sempre visitant raconets molt bonics,aquet lloc es preciós per passa uns dias amb molta pau,unas fotos molt macas i una bona explicació,una amiga meva també hi va estar,amb la pelicula sa fet famos.Una Abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La pel·lícula no l'he vist i me'n vaig assabentar allà.
      El què sí, tal com dius, l'indret és una meravella.
      Una abraçada.

      Elimina
  8. Veig que anat a un dels llocs que més m´agraden, et felicito per fer-ho jo no em cansaría mai de anar-hi.
    Una abraçada Pare.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Sanabria,
      Per a mi ha sigut una autèntica descoberta. No coneixia aquest tram de costa, sí que havia estat diverses vegades fins a Orio i Zarautz.
      A veure si ens hi trobem.
      Una abraçada.

      Elimina
  9. Les lumières capturées sont superbe tout comme cette belle côte. Une belle série Manel

    ResponElimina
  10. Bonjour
    Je viens d'alex sur AM3 - Belle découverte de votre blog et parution de la cote Ibérique - belle densité de couleurs et beaux paysages maritimes ! cette carté et soleil me fait du bien
    Belle journée

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci beaucoup pour la visite et ces gentils mots.
      Amitiés.

      Elimina