Ens
deixarem captivar per un petit municipi on s'ha apostat decididament
per la producció ecològica, la recuperació de tècniques
ancestrals, de races i d'espècies vegetals autòctones en perill
d'extinció. Ens hi arribem?
Siurana
està situat al bell mig de la plana empordanesa entre les conques
del Fluvià i de la Muga, a ponent dels Aiguamolls d'Empordà. De
fet, la part més oriental del terme estava formada per un seguit
d'estanyols que, a mitjans del segle XIX, es varen anar dessecant i
avui són bones terres de conreu.
Arribant
per la carretera GIV-6219, només deixar la C-31 de
Figueres a La Bisbal, a mà esquerra ens queda la depressió del què
havia estat l'estanyol de Pudol.
El
primer nucli habitat que trobem és el veïnat de Baseia, amb uns
pocs masos, alguns d'ells reconvertits ens segones residències o
dedicades a turisme rural.
Cal
destacar el mas Batlle on podem observar la part inferior d'una torre
de fortificació medieval, construïda amb grans carreus escairats i
llargues sageteres, que actualment forma part d'un dels edificis del
propi mas.
Continuem
cap al poble de Siurana. Just abans d'arribar-hi, a mà esquerra ens
queden les vinyes de l'explotació anomenada Vins de Taller, de
producció ecològica i recuperació d'antigues tècniques.
Allò
que d'entrada ens crida l'atenció és què els ceps estan plantats
molt densament i amb una coberta d'herbes en els camins entre les
rengleres de ceps. Amb això aconsegueixen que les arrels vagin més
fondes, es manté durant més temps la humitat del sòl i les plantes
són més resistents a la calor.
Una
altra pràctica d'aquesta explotació és la d'adobar els camps de
forma natural, deixant-hi pasturar ramats després de la verema;
costum del què ja se'n parla en documents del segle XVII.
Arribats
al poble de Siurana veiem com en el seu punt més elevat s'alça
l'església de Santa Coloma, un edifici del segle XVIII construït
sobre el temple anterior, romànic, que es troba documentat des del
segle XIII.
A
la façana hi ha la portalada rectangular amb una inscripció a la
llinda on hi figura la data de 1778 i una creu en baix relleu.
A
la part de dalt de la façana hi ha un petit rosetó i més amunt, un
rellotge de sol.
A
l'angle nord-oest de l'església hi ha, encastada i partida per la
meitat, la llinda decorada de l'antiga porta romànica. Ambdós
fragments formen part de la cantonada i representen creus gregues en
baix relleu. En una de sencera s'hi observa una creu més petita a la
intersecció dels braços.
A
prop de l'església es poden observar unes de les poques restes de
l'antic castell de Siurana, documentat el 1231.
Donem
un tomb pels vols observant edificis com el de l'antiga rectoria
i
d'altres, entre els que reconeixem cal ferrer.
De
la plaça de l'Ajuntament surt el camí que, baixant cap a la riera,
ens mena al mas Marcè, la història del qual comença fa sis
generacions, quan el cap de família que es dedicava a la
transhumància decideix establir-se en aquest indret de la plana.
Des
de fa temps es van fixar diferents objectius en la seva activitat
agrícola i ramadera. El primer fou la recuperació de l'ovella de
raça ripollesa en la seva triple vessant, com a productora de llet,
de carn i de llana.
La Rut mostrant les característiques de la raça |
Per
garantir la producció 100% ecològica les ovelles només mengen el
què es produeix a la pròpia finca, on no es fa servir cap mena
d'insecticida ni de pesticida.
A
la finca es conrea userda de l'Empordà, civada en flor i erb (besses
de farratge). Per a l'alimentació de les ovelles productores de llet
s'ha recuperat el blat de moro vermell i el blanc, varietats que
pràcticament havien desaparegut.
Els
pastors treuen a pasturar les ovelles cada dia de l'any, a no ser que
plogui, aleshores queden sota cobert.
Una
vegada han pasturat es menen les ovelles a la sala de munyir.
La
llet passa d'aquesta sala cap a uns tancs on es refreda i conserva.
D'aquí es fa arribar a l'obrador.
Un
altre dels objectius fixats al mas Marcè fou el de recuperar el
quall vegetal anomenat herbacol (la flor seca del card) per a
l'elaboració dels productes derivats de la llet.
El
quall és un enzim que té la capacitat de fer que la llet es torni
sòlida. Pot ser d'origen animal o vegetal. L'herbacol per a quallar la llet havia
quedat pràcticament en desús.
El
tercer dels objectius fixats fou el de recuperar el recuit de
l'Empordà, producte tradicional a la zona.
A
l'obrador el formatger s'encarrega d'elaborar tots els productes
derivats de la llet. Per començar, excepte per a l'obtenció de
iogurts, cal quallar la llet amb l'herbacol, després de reposar
durant un quart, es talla la llet quallada, es
posa en motlles foradats i es premsa per separar la part sòlida de
la líquida.
El
líquid que surt de la premsada s'anomena xerigot i és el sèrum de
la llet. És ric en proteïna i greix i s'aprofita per fer flams i
sabons.
La
part sòlida es treballa amb les mans i va agafant la textura de
formatge, el qual, segons el temps de maduració, serà un formatge
tendre, semi-sec o sec.
A
més se'n fan altres variants com el formatge de vi, que abans de
procedir a la maduració es manté submergit en vi, i el formatge
marí, en aquest cas es manté en aigua de mar agafada a uns 30
metres de profunditat.
Pel
que fa a l'aprofitament de la llana, el procés comença amb la
figura de l'esquilador que, dues vegades a l'any, treu el velló de
l'ovella. D'aquest se separen els tres tipus de llana, la blanca que
és la més suau de la què a més de fil també se'n fa esponges, la
grisa que és la que té taques, amb aquesta es fan matalassos i
coixins, i la llana de pèl de gos, que és aquella que pica i
s'empra per a fer materials aïllants.
El
mas està situat a la vora de la riera. Aquí es posa la llana en coves de vímet i dins del curs d'aigua, es renta la llana.
Després s'asseca estesa sobre una superfície de canyes, el sol
també la blanqueja abans de tenyir. Continuen després els processos
artesans de cardar i filar la llana.
Seguim
pel carrer conegut com del Pes de la Llana.
Aquestes
són les restes de l'arcada sota de la qual es pesava la llana.
* * * * * * * * * *
Vull deixar constància del meu agraïment a la Rut del mas Marcè, pel temps dedicat i les molt interessants explicacions facilitades que han permès enriquir el contingut d'aquesta proposta.
Un nou i magnífic recorregut ple de camps i masos, pedres i arbres, pàmpols i raïms, cases del segle XVIII, rosetons i rellotges de sol, restes històriques, llums i ombres, agricultura i ramaderia ecològiques, ovelles de raça autòctona, blat de moro vermell i blanc, llet i recuit, herbacol i cards, formatge i vi, llanes de colors... que més es pot demanar?
ResponEliminaAh! i tot amb unes il·lustracions de luxe.
Una forta abraçada Manel
Moltes gràcies, Josep, per aquest inventari del que hom pot trobar a Siurana.
EliminaUna abraçada.
excelente visita a este hermoso lugar . me gusta mucho que nos vallas guiando desde donde esta la ciudad hasta introducirnos hasta las costumbres mas características , pasando por cada rincón de la ciudad . poco a poco nos introduces en ellas hasta se pueden degustar los sabores a través de las fotos . muy hermosas Manel te felicito . espero que hallas disfrutado el viaje tanto como yo y que también hallas probado algo de las esquisiteses que vemos . un abrazo .
ResponEliminaAlejandra,
EliminaEn este caso los sabores fueron degustados en el sentido literal de la palabra. Gracias por la compañia.
Un abrazo.
Encore une très jolie série variée et bien réalisée mais décidément toujours trop longue pour moi.
ResponEliminaMerci beaucoup, Marie,pour ta compagnie.
EliminaEncore un très beau et bien documenté reportage. Merci de ces photos et de ces explications, Manel.
ResponEliminaMerci à toi, Jean-Luc.
EliminaAmitiés.
oh que c'est bon ces fromages et j'aime la série avec les pis...
ResponEliminaLes fromages sont vraiment bons, Angevine.
EliminaExquisit reportatge que ens il·lustra com fa la feina ben feta un mas i la seva exce·lent producció en un entorn gairebé medieval, ben documentat i fotografiat.
ResponEliminaBon estiu!
L'experiència ha estat interessant i enriquidora. Gràcies per acompanyar-m'hi
EliminaMolt maco el recorregut per Siurana i sempre aprenem algo amb les teves explicacions,molt maco el lloc !!!
ResponEliminaTots n'aprenem una mica dels altres, oi?. Gràcies, M.Àngels.
EliminaUna abraçada.
Magnifique et intéressante série. J'aime tout particulièrement les belles premières images qui font penser au sud de la France mais je ne lis pas ta langue et la traduction Babel est souvent aléatoire, ce qui ne permet pas de tout comprendre.
ResponElimina