dijous, 22 de novembre del 2012

Si em voleu acompanyar per la Seu d'Urgell...

Farem un tomb de la vila medieval a la zona més moderna, fent aturades a l'única catedral romànica del país, al mercat dels dissabtes i al Parc del Segre. Comencem? 

Les restes més antigues localitzades a la zona corresponen a un poblat de l'edat del bronze, dalt d'un turó proper a on s'ajunta la Valira amb el Segre. Els romans es van instal·lar a la plana. 

Durant el segle V la importància de la ciutat comença a créixer i es construeix la primera catedral, paleocristiana. Restes de l'època s'han trobat on avui hi ha el claustre de la catedral. 

A principis del segle XI, Ermengol I comte d'Urgell va impulsar el ràpid creixement de la zona, propiciant entre d'altres la finalització de la primera catedral romànica dedicada a Santa Maria. 

La catedral actual és del segle XII. L'edifici és de tres naus, de les quals la central és coberta amb volta de canó i les laterals per trams de volta d'aresta. 



A la façana principal, a ponent, s'obre la porta d'accés que presenta cinc arcs en degradació, amb dues parelles de columnes i un fris ornamental, amb relleus esculpits 



i dues portes més, a banda i banda de la principal, que corresponen a les naus laterals, formades per quatre arcs també en degradació. 



Sobre el fris que emmarca les portes, hi ha un segon registre amb finestres, una a cada nau lateral i més baixes que les tres de la nau central. En un tercer registre, separat del segon per una motllura i un fris de dent de serra, queda l'espai fins a la coberta, tot ell plenament decorat. Coronant aquesta petita meravella hi ha una petita torre de dos pisos, on cal observar la gràcia ornamental cromàtica: l'alternança de granit gris amb el gres vermell. 



Igualment interessant és la façana de llevant dominada pel cos cilíndric de l'absis, amb una galeria de dobles columnes que s'alternen amb pilars rectangulars. Sota la galeria s'obren tres finestres en arcs en degradació, cinc amb dues parelles de columnes en la central , i quatre arcs i dues parelles de columnes en les altres dues. 



Als dos costats, nord i sud, -aquest darrer dóna al claustre- s'obren sengles portes. 



El claustre està adossat a la façana sud del temple. Els capitells estan decorats amb una gran varietat de motius, plens de representacions humanes, animals i vegetals, amb formes i actituds sorprenents. 



De la galeria sud del claustre tenim accés al museu Diocesà 



i a l'església de Sant Miquel, originàriament coneguda com de Sant Pere, que es troba adossada a l'angle sud-est del claustre de Santa Maria. És l'edifici més antic de la ciutat, de començaments dels segle XI, d'estil romànic, és l'únic que resta dels edificis construïts pel bisbe Ermengol d'Urgell. 



Sortint del nucli catedralici ens trobem a la plaça dels Oms, amb algun edifici que presenta esgrafiats interessants. 



A partir d'aquí entrem directament a la zona medieval caracteritzada per carrers porticats, 



articulada pel carrer dels Canonges 



i pel carrer Major. 



Si hi som en dissabte al matí ens trobem en mig del mercat, ben animat, on tant hi ha comerciants com pagesos que també ofereixen el millor dels seus productes acabats de collir. 



Al final d'aquesta zona ens aturem a la Biblioteca de Sant Agustí, construïda sobre les restes del convent del mateix nom, que fou habitat pels monjos d'aquest ordre des de la seva construcció, a finals del segle XVI, fins a principis del XIX. La rehabilitació és obra de l'arquitecte Lluís Vidal. 



D'aquí ens arribem a la zona que, des de l'any 92, ha donat un nou impuls a la ciutat. El Parc Olímpic del Segre, construït amb motiu de les olimpíades, on es practiquen esports d'aigües braves, especialment el piragüisme. 

14 comentaris:

  1. Manel, com sempre has fet un reportatge impagable, en aquesta ocasió sobre la Seu d'Urgell. Nosaltres hi vam ser fa un parell d'anys i també vam tenir ocasió de visitar la catedral, el claustre i l'església de Sant Miquel. Vam poder passejar per la part antiga de la ciutat i els seus carrers porticats, però en canvi no vam anar al parc del Segre ni a la Biblioteca de Sant Agustí, queden pendents per a una propera visita.
    Pel que fa a la part fotogràfica, em sembla extraordinària. Hi ha moltes fotos que m'agraden molt, però per centrar-me una mica et diré que particularment m'encanten les del claustre de la catedral (especialment les de B/N), per descomptat les del mercat (això és la vida d'un poble o ciutat) i finalment les dues primeres del Parc del Segre i molt especialment la cinquena amb uns reflexos de campionat, molt ben buscats i molt ben emmarcats, i la següent amb els colors atrevits de les piragües.
    Una abraçada i fins la propera.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per diferents motius hi vaig ser a l'estiu i ara recentment, aquí hi ha fotografies d'ambdues estades, també n'hi ha de dia i de nit.
      Pel que fa al parc del Segre ara, tot i funcionar els canals d'entrenament -si no hi ha gent entrenant o competint l'aigua no l'hi desvien- el gran sortidor de la zona d'aigües tranquil·les no està en funcionament.
      Gràcies per la visita.

      Elimina
  2. No l'havia vist mai tan bé , ni tenia tanta informació.Totes les fotografies magnifiques però ni ha que de debò son més que magnifiques , totes les del mercat , m'agraden molt i les del parc del Segre , també. Ah! I les de la catedral i el carrer major ....totes!

    Una abraçada i felicitats , m'ha agradat molt!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Agraeixo molt, Dora, el sentiment que poses en el comentari. Estic content de saber que t'ha agradat.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Molt maco tot el reportatge, no coneixia la Seu i amb aquesta serie he fer una bona ruta turística i amb unes bones explicacions.
    Una Abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Seu, per la seva proximitat a Andorra, té un avantatge i un inconvenient. Molta gent hi ha passat un munt de vegades i poca gent s'hi ha aturat mai. Jo mateix vaig tardar molt a fer-ho. Val la pena visitar-la.
      Una abraçada.

      Elimina
  4. Quelle merveille d'architecture romane, cet édifice religieux! les chapiteaux du cloître ont l'air superbes et bien conservés ou restaurés et la vieille ville, avec ses arcades, possède un charme fou. Merci, Manel pour cette promenade virtuelle!
    Bon WE
    Bises

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Seu d'Urgell, la première ville qu'on trouve au sud d'Andorre, bien merite une visite.
      Merci, Monik, pour m'y accompagner.

      Elimina
  5. ¡¡Cómo me diba a gustar a mi esti sitiu!!
    El Románico me encanta pare, sabía que hay una catedral en la Seu d´Urgell porque el obispo de ahí, junto con el primer ministro o el presidente (no se)de Francía son los que gobiernan Andorra, pero no tenía ni idea de lo bella que es y además Románica.

    Gracias pare por enseñarnos todas estas bellezas y las explicaciones, ahora solo hace falta que no se me olviden jaja...

    Saludu, Mirta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esta es la única catedral románica en Catalunya y no es que sea muy conocida. Precisamente por su cercania a Andorra, muchísima gente pasa de camino por la Seu d'Urgell pero pocos se detienen, y realmente merece la pena.
      Saludu.

      Elimina
  6. j'ai toujours été attirée par les cloîtres et les arcades

    ResponElimina
  7. Bon dia, Manel,
    Precioses imatges i preciós reportatge.
    A través de les fotos del teu blog descobreixes en quina estació estàs!
    He estat voltant una mica per aquest nou blog per mi! Moltes felicitats! per tota la feina i referent per les descobertes i quan anem d'excursió.
    Gràcies!! per compartir.
    Gràcies per la teva feina.
    Un feliç dia!
    Fina,
    Et deixo dos posts que poder t'agradarà on surt La Seu:
    http://cuinacinc.blogspot.com.es/2013/11/els-cigrons-i-la-recepta-cigrons-la.html
    http://cuinacinc.blogspot.com.es/2013/09/croque-monsieur-i-croque-madame.html

    En aquesta també...
    i en altres però bé: http://cuinacinc.blogspot.com.es/2015/11/galetes-de-mantega-cadi-100.html

    Fina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Fina per la teva visita i celebro saber que hi has trobat cses interessants.
      Gràcies també per els enllaços facilitats, és un plaer poder veure els teus treballs tan bel elaborats.
      Una abraçada

      Elimina