diumenge, 7 de novembre del 2010

Si em voleu acompanyar del Cub Natació a la Caseta de Fusta, una mirada a les pesqueres...

Des de les instal·lacions esportives del Club Natació Banyoles reprenem la caminada seguint l'Estany fins a la Caseta de Fusta, tot fent una mirada a les onze pesqueres que ens falten.
Pesquera Agustí, data d'abans del 1909 i va ser ampliada i reformada el 1965. Té una superfície de 28 metres quadrats.
Pesquera del Rector, del 1912 i reformada el 1957 seguint l'estil racionalista del Moviment Modern. Les seves parets combinen la superfície llisa i pintada amb l'aplacat de pedra. Disposa de terrassa i embarcador. Té una superfície de 45 metres quadrats.
Pesquera La Guardiola, la construcció original data de 1910, si bé amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics, l'any 1992 es va fer nova sota la direcció de l'arquitecte Jeroni Moner.
És de reduïdes dimensions, només 10 metres quadrats amb forma de cub i coberta piramidal. A cada costat hi han cinc obertures d'ull de bou i disposa d'una petita plataforma a la part de l'estany.
Pesquera Ametller, és d'abans del 1909. Si bé en principi era una pesquera petita i molt senzilla, a mitjans del segle passat es va ampliar adoptant la seva estructura actual.
Té una superfície de 46 metres quadrats i val a dir que estan molt ben aprofitats. Entrant a mà esquerra i en tota la seva llargada hi ha una sala d'estar que pot fer les funcions de menjador amb sortida a la plataforma de bany que dóna a l'estany. A mà dreta hi ha un parell de petites habitacions, lavabo, cuina i una escala estreta i molt empinada per accedir a la terrassa.
Pesquera Gimferrer, la primera edificació en aquest indret data del 1874 en que es va sol·licitar un permís per a "una casilla para pescar con caña en la Laguna y punto denominado la pesquera de Ameller". El 1912 es va demanar de poder-la ampliar com a "xalet-pesquera", i el 1948 es va fer una nova remodelació sota la direcció de l'arquitecte Francesc Figueras. Actualment té una superfície de 65 metres quadrats.

És una pesquera de planta quadrada. Al seu interior hi ha un altell amb amarrador a sota per a la barca.

Pesquera Costa Boschmonar, de finals de 1915 i té una superfície de 21 metres quadrats.
Pesquera Guinovart, construïda el 1922. Té una superfície de 21 metres quadrats, és una pesquera senzilla de planta quadrada i amb terrat. Damunt la primitiva palanca s'hi ha adossat una gran plataforma per al bany.
Pesquera La Perla, construïda el 1919. Té una superfície de 11 metres quadrats, és d'estil tradicional sense embarcador. En el seu interior hi havia hagut un viver de peixos.
Pesquera la Carpa d'Or, construïda el 1918 d'estil neooriental amb elements arquitectònics medievals. Tant la porta d'entrada com les finestres tenen forma d'arc de ferradura estrellat. Els merlets del terrat li donen l'aspecte d'una torre. Té una superfície de 27 metres quadrats.
Ha tingut diferents denominacions i el 1933 l'aleshores propietari Jorge Delgado, Cònsol del Japó, la va batejar amb el nom actual.
Pesquera d'en Tor. Inicialment es va construir el 1890 anomenant-se de l'Oca i posteriorment Soler. Estava situada en un indret més cèntric però va ser enderrocada el 1959 amb motiu de la construcció de les instal·lacions del Club Natació Banyoles, i refeta en el seu emplaçament actual. És d'estil Moviment Modern, la façana és de travertí o pedra de Banyoles i el sostre inclinat a un sol vessant.
Pesquera la Cala. Es va autoritzar la seva construcció el 1928, té una superfície de 12 metres quadrats i tot i ser de les darreres construïdes manté l'aspecte de les més antigues.
A finals dels anys 40 l'ex-remer olímpic i empresari barceloní Lluís Omedes va dirigir i patrocinar la preparació un grup de remers per els JJOO de 1952 celebrats a Hèlsinki. Va fer construir una caseta de fusta on es guardaven les embarcacions i els remers s'hi estaven durant l'estiu.
A principis de la dècada dels 80 va ser enderrocada i l'espai destinat al bany, sent la única zona lliure on és permès. En la actualitat s'hi han iniciat treballs per adaptar l'accés a l'estany de persones amb mobilitat reduïda.
*************************************************************
Bàsicament la informació sobre les pesqueres ha sortit d'aquest parell d'enllaços:

5 comentaris:

  1. Eooo !!!
    Les trobo totes precioses , i m'ha agradat veure una caseta d'aquestes per dins !!!
    Petons de Les Masies. Anna

    ResponElimina
  2. Magnifiques totes aquestes fotos, Pare.
    I molt interessant la descripció de cada una de les pesqueres.
    Un excelent i interesant treball.
    Gràcies per compartir-lo.
    Una abraçada.
    M.Carme.

    ResponElimina
  3. Anna,
    Celebro molt que t'agradin. El fet de que em permetessin entrar en una de les pesqueres i fotografiar-ne l'interior em va entusiasmar.
    Petons.
    Manel.

    * * * * * * *

    M.Carme,
    El poder compartir i ampliar les referències d'allò que, segurament per proximitat, conec una mica millor m'ha animat a crear aquest bloc.
    Si dius que t'agrada ja em dono por satisfet.
    Una forta abraçada.
    Manel.

    ResponElimina
  4. Manel, has fet un molt bon post!. les fotos són esplèndides, amb una llum espectacular i les explicacions, acurades. M’agrada’t poder veure la pesquera Atmeller per dins, i m’ha criat l’atenció la plataforma pel bany que veig que tenen algunes d’elles (Guinovart, Gimferrer). Tenia entès que no es podia prendre en bany fora del límits del club nàutic, de fet tu mateix en fas referència al final del text, així doncs no ho entenc. Segur que estic mal fixada.

    Gràcies pel teu treball i per compartir-ho.

    Una abraçada.

    Graciel.la and family

    ResponElimina
  5. Graciel·la,
    Així segurament és que no està ben redactat. A l'estany només és permés el bany públic en tres indrets, als Banys Vells, al Club i a la Caseta de Fusta. Quan és temporada de banys hi ha servei de socorrista en tots ells.
    Les pesqueres són privades i a nivell d'ús privat també un s'hi pot banyar, però sense cap responsabilitat pública en cas de que passes qualsevol incident.
    Gràcies per les vostres paraules. Una abraçada.

    ResponElimina