dimecres, 19 de setembre de 2018

Si em voleu acompanyar visitarem part de l'extens municipi de Cabanelles...

Cabanelles es troba a l'extrem occidental de la comarca de l'Alt Empordà, al peu dels contraforts de la serra de la Mare de Déu del Mont. El terme municipal és força extens, la població és escassa i  està repartida entre petits pobles al voltant de sengles esglésies i un bon nombre de masies disseminades. En visitarem una bona part. M'acompanyeu, oi?

El poble de Cabanelles s'obre a llevant cap a la plana empordanesa. 


Es va anar construint a redós de l'església de Santa Coloma. L'edifici data de finals del segle XII i principis del XIII substituint una església anterior de la que se'n té constància des de l'any 1017. 

És d'estil romànic tardà amb una única volta apuntada.


La portalada està constituïda per quatre arquivoltes. Destaca el treball de forja de la ferramenta que adorna la porta.L'absis és semicircular.


Durant la segona meitat del segle XVIII s'hi van fer obres d'ampliació, sobrealçant el temple i construint dues capelles laterals, la sagristia i el campanar.

Caminant pel poble destaca favorablement la neteja i el bon manteniment general tant de cases com de carrers. 


Can Trull és la casa més gran del nucli.


Està unida a la veïna can Torra per un arc que actua com a contrafort.
Agafant la carretera que puja a la Mare de Déu del Mont arribem al petit nucli de Sant Martí Sesserres, constituït per l'església, la rectoria i un mas.

De l'indret se'n parla en documentació de l'any 1031. L'església actual data del segle XII i és un edifici romànic d'una única nau i amb absis semicircular, la part superior del qual està ornamentat amb mènsules amb relleus geomètrics.La portalada està decorada amb un arc de mig punt amb la llinda i el timpà llisos.Tant la sagristia com el campanar són posteriors.A més de l'església i de la rectoria al petit nucli només hi ha ca n'Eimeric.
Anant cap a ponent arribem a un altre nucli molt petit, Vilademires. La seva església, dedicada a Sant Mateu, consta documentada des de l'any 1017. L'edifici actual, molt remodelat, data de la segona meitat del segle XVII.Adossat a l'església hi ha l'edifici de l'antiga rectoria, molt restaurat. Consta de diversos cossos destacant una torre amb espitlleres defensives.
A la vora hi ha can Pujiüla o Puigula, molt ben conservada.Ens arribem fins al proper nucli de Queixàs, format per l'església, la rectoria i un parell de masos, avui tots són edificis de segona residència.
L'església romànica està dedicada a Sant Martí i fou consagrada l'any 1046. La nau central i l'absis són de l'època inicial, el portal adornat amb tres arquivoltes és posterior.

Del segle XVIII són les capelles laterals i el campanar.
Finalment ens arribem al castell de Biure de Queixàs que es troba en un desviament de la carretera que va a Crespià i a Banyoles.

Fou construït durant segle XI si bé amb el pas del temps s'hi han fet diverses modificacions i ampliacions. Tenia una torre de defensa que fou destruïda durant la guerra del francès.

Ha tingut diversos usos, des de masia i casa forta fins a monestir carmelità. Actualment està unit a la masia dels Lledoners, dedicada al turisme rural.
14 comentaris:

 1. Gràcies pel passeig. Com tots, molt interessant.
  Salut!!!

  ResponElimina
 2. Mol macos aquets pobles amb aquestes masies i esglesieres precioses i com sempre molt bona explicació,una abrasada.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltíssimes gràcies M.Àngels per la cmpanyia.
   Una abraçada.

   Elimina
 3. Interesantissim recorregut pels voltants de Cabanelles.
  El detalls fotogràfics son extraordinaris y les fotos, tota una guia per a visitar la zona. Jo aquest estiu vaig estar a Lladó i Besalú però no vaig aturar-me a Cabanelles, ara ja se que la propera vegada ho haig de fer.
  Una abraçada Manel

  ResponElimina
  Respostes
  1. Dons això està al costat mateix de Lladó, és més, per anar a una part de terme municipal cal sortir de Cabanelles i passar per Lladó.
   Crec que us agradarà, Josep.

   Una abraçada.

   Elimina
 4. Bon recorregut per un terme municipal que tampoc no conec, o potser hauria de dir que no coneixia fins ara. Els que no es mouen de la costa empordanesa per anar terra endins no saben el que es perden.

  Salut

  Joan

  ResponElimina
  Respostes
  1. Cabanelles és un dels grans desconeguts, potser està massa a prop d'altres municipis amb més tirada turística que li fan una mica d'ombra.
   Val la pena aturar-s'hi.
   Gràcies, Joan

   Elimina
 5. Un sitio precioso al igual que la serie que nos has traido.

  ResponElimina
 6. ·.
  ¡Claro que te acompaño!
  Después de tres meses de ausencia... aquí estoy de nuevo.
  Poco a poco seguiré visitándote.
  Son muchas y muy buenas tus fotos. Constituyen un gran reportaje fotográfico, una invitación a conocer esos lugares.

  Un abrazo Manel


  LMA · & · CR

  ResponElimina
 7. Quin recorregut mes bonic. Ens has fet una bona i interessant passejada amb tot els detalls ...
  Excel·lent reportatge fotogràfic...
  La veritat es que he estat per la zona en diferents ocasions però no he estat a Cabanelles

  Una abraçada...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Certament Cabanelles és poc conegut i és una llàstima.
   Moltes gràcies, Esmeralda, per la companyia.

   Una abraçada.

   Elimina