dimarts, 11 de juliol del 2017

Si em voleu acompanyar gaudirem del color i de la fragància de l'espígol...

Durant els mesos de juny i juliol un dels atractius destacats de la Provença són els camps d'espígol florit. 

En planures i vessants assolellats, entre els 500 i els 1.500 metres d'alçada, durant unes poques setmanes, el paisatge es tenyeix del color blau-violaci de l'espígol. Les fileres de plantes curulles de flor fan pensar en un mar de dolces onades.


A la Provença l'espígol es conrea des de l'Edat Mitjana, no és però fins al segle XIX que el cultiu esdevé important, quan a la ciutat de Grassa (Grasse) (*) es desenvolupa un nou sistema d'extracció de les essències de les flors, el què dóna origen a la indústria del perfum.

(*) Per comentar aquesta visita he emprat els noms geogràfics occitans, els propis del país, tanmateix els acompanyo del nom en francès, el que permet localitzar-los en la majoria de mapes.


L'espígol s'empra en farmàcia per les seves propietats relaxants i digestives, en el món de la perfumeria, de les colònies i sabons, són també conegudes les seves propietats com a repel·lent dels mosquits. També té una presència cada vegada més important en el món de la gastronomia, la mel d'espígol és molt apreciada i també figura com a ingredient en el món de la pastisseria i gelateria.

Comencem anant a una de les zones més visitades, les Planes de Valençòla (Plateau de Valensole). Entre boscos de roures i alzines i plantacions d'oliveres i cereals, els veritables protagonistes són els camps d'espígol.





La bellesa del paisatge atrau visitants d'arreu. 




De camí cap a Mostiers Santa Maria (Moustiers-Sainte-Marie) continuem trobant plantacions encara que més disperses.


Mostiers és un dels pobles més bonics de França




on l'espígol hi té també un paper destacat.


En ruta cap a Puegmeisson (Puimoisson) gaudim d'un altre dels colors de l'estiu, els camps de gira-sols.





Desplaçant-nos cap a la Vauclusa (Vaucluse), al costat de camps de cereals i amb altres flors silvestres al marge, trobem una de les cada vegada més rares explotacions familiars on es destil·len les flors de la pròpia collita.






Ens dirigim a una de les grans zones productores d'espígol seguint una ruta d'una trentena llarga de quilòmetres amb epicentre a la localitat de Saut (Sault).

A la vora del nucli de Sant Cristòu (Saint-Christol) trobem la primera mostra.



Al centre de Saut el blau de l'espígol hi és ben present i en diferents comerços hom pot aconseguir tots aquells productes que hi estan relacionats.





Des d'una gran plaça-mirador es gaudeixen d'unes fantàstiques vistes de la vall, un veritable mosaic de blaus, ocres i verds.




La següent parada és als entorns d'Aurèu (Aurel), conegut com a poble de pintors. Els camps d'espígol a un i altre costat del poble són sens dubte font d'inspiració.





Degut a les altes temperatures de finals de primavera i principis d'estiu, enguany la sega de les flors d'espígol ha començat una mica abans de les dates habituals.



Als voltants de Ferrassières crida l'atenció el terra dels camps que és enormement pedregós. No és estrany doncs trobar-hi les barraques de pagès fetes de pedra seca.






Al terme de Revèst d'Aubion (Revest-du-Bion), possiblement per la llum més càlida del capvespre, l'espígol presenta una coloració més intensa.




Finalment arribem a un dels indrets més visitats en aquesta època de l'any que també és font d'inspiració per a molts artistes.

Un únic camp d'espígol està situat de manera immillorable abans d'arribar a l'abadia cistercenca de Senhanca (Sénanque).








16 comentaris:

  1. He estat varies vegades per la Provença i aquests camps violats o grocs sempre m'han quedat gravats en la memòria. El paissatge es gairebé màgic, no m'estranya que Van Goch quedés enamorat de la seva llum. Ara fa força temps que no hi he estat i la veritat, en tinc ganes.
    Una abraçada Manel i mercès per refrescar-me els records

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vàrem quedar amarats de color i de fragàncies. Un record que queda per sempre a la memòria.
      Gràcies, Josep i una forta abraçada.

      Elimina
  2. Preciosa la Provença, precioses les fotografies.

    ResponElimina
  3. Your beautiful photos of Provençe where the lavender fields stretch far and wide, the fragrance is always so wonderful. I hope to return there some day in summer before the lavender is harvested! I enjoyed seeing the artists painting.
    Thanks for sharing your visit here.
    Mary -

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thank you so much for so kind words, Mary.
      Cheers, Manel.

      Elimina
  4. Que bonic quins camps i quins paisatges,preciosos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Feia ganes que tenia ganes de veure-ho, d'olorar-ho, finalment ho he aconseguit.
      Una abraçada

      Elimina
  5. sin duda un lugar perfecto . y encantador . hermosas fotografías y viaje . besos Alejandra

    ResponElimina
  6. Que maravilla de lugar, es precioso. Siempre me han gustado esos campos de lavanda y no conocía esta maravilla de sitio. Las fotos son preciosas, y realmente parecen olas suaves.
    Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De finales de junio hasta mediados de julio la Provenza atrae a visitantes de todo el mundo para admirar los colores y fragancias de los campos de lavanda. Merece la pena verlos.
      Un abrazo.

      Elimina
  7. Bon dia, Manel, que bonic,
    No he estat mai en aquesta época de l'any. En el meu blog hi ha la zona d'Orange...
    Un dia aniré.
    Felicitats per totes les fotos i per aquest reportatge.
    És magnífic! Gràcies per la teva feina i per compartir-la.
    Bona jornada i una abraçada
    Fina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja hi havia estat un parell de vegades més, però mai com ara havia visitat
      grans extensions de lavanda florida.
      Un espectacle no només per a la vista sinó també per a l'olfacte. Inoblidable.
      Gràcies, Fina.
      Una abraçada

      Elimina
  8. ·.
    Extraordinaria colección fotográfica. Podrías, por su abundancia, hacer dos o tres series diferenciadas. Una de ellas, l'las pintoras de lavanda'
    Los campos, interminables te saturan de color. Creo recordar haberlos visto por algún lugar del sur de Francia.
    Un abrazo Manel.

    LMA · & · CR

    ResponElimina
    Respostes
    1. En esa época el paisaje atrae a pintores, fotógrafos o simples turistas de todo el mundo. La Pronveza duranta le primera quincena de julio tiene mágia.

      Gracias Alfonso por la compañia.
      Un abrazo.

      Elimina