dijous, 22 de juny de 2017

Si em voleu acompanyar a les Bardenas de Navarra...

Les Bardenas Reales és un paratge de gairebé 42.000 hectàrees situat a la comarca de Tudela, llindant amb l'Aragó, que a principis de segle va ser declarat per la UNESCO Reserva de la Biosfera.

Aquest és un immens territori semi-desèrtic on no hi ha cap nucli de població si bé s'hi troben algunes construccions aïllades per a usos agrícoles, ramaders ... o militars, en una zona de més de 2.200 hectàrees cedides a l'exercit de l'aire on s'hi fan pràctiques de tir.

L'espectacularitat de la zona rau en les formacions geològiques erosionades durant milers d'anys per l'acció del vent i de l'aigua. Durant la visita trobem barrancs i rius estacionals, altiplans d'estructura tabular i turons aïllats anomenats "cabezos".

L'entrada més visitada del Parc Natural està molt a la vora de la població d'Arguedas. El primer que ens crida l'atenció, per inesperada, és la presència d'arrossars. Fa uns anys un agricultor català provinent del Delta de l'Ebre va introduir el cultiu de l'arròs en unes terres on, per les seves característiques, havien fracassat altra mena de cultius.Després de passar pel Centre d'Interpretació del Parc, dalt d'un turó, gaudim d'una vista de 360º tant de bona part de les Bardenas com de les terres que l'envolten, on conreen majoritàriament cereals alternant-los amb vinyes i oliveres.
Per observar les formacions naturals més significatives seguim una pista de terra, en bones condicions, per un recorregut gairebé rectangular d'uns 34 quilòmetres.

Durant tota la visita anem trobant formacions erosionades.
Travessem zones d'aiguamolls i rius temporals.

Trobem alguna petita explotació ramadera aïllada.En arribar a l'angle sud-est d'aquest rectangle trobem una enorme fita de pedres. Ens van comentar que és una orientació visual per als pilots d'avions en pràctiques de tir.


Els "cabezos" -turons aïllats- estan formats en la seva part superior per gresos, material dur, la part de sota són guixos i argiles, materials molt més tous. L'erosió de l'aigua i el vent deixa al descobert aquesta característica. Amb el pas del temps s'arriba a produir el trencament de la part aèria superior i la caiguda de grans lloses de gres.Ens enfilem dalt d'una d'aquestes formacions de guixos i argiles  per tenir una visió de la plana. La vegetació dibuixa el curs dels barrancs, las zones més humides.
Arribem a la formació més característica de les Bardenas, el "cabezo" anomenat Castildetierra.Al seu costat hi ha una petita construcció com altres que hem anant veient durant el recorregut.


Observem com l'erosió va formant nous barrancs.A la vora hi ha una bassa amb aigua permanent que està envoltada de canyís i tamarius.Una de les darreres formacions que trobem és el "cabezo" de las Cortinillas. 

Està permès de pujar-hi. Des de dalt observem les plantacions de cereals que hi ha en aquesta zona.

També es veu la formació del propi "cabezo" des d'una perspectiva diferent.


6 comentaris:

 1. Jo he passat amb el cotxe però no m'hi he aturat mai, a veure si la propera vegada... Es realment increïble que en aquest paratge aparentment desèrtic hi pugui haver aiguamolls i fins i tot arrossars!
  Una abraçada Manel

  ResponElimina
  Respostes
  1. Els arrossars són just abans d'entrar el parc. La sorpresa va ser enorme.
   Moltes gràcies, Josep.

   Elimina
 2. Bonic reportatge, és un lloc impressionant el qual vaig tenir el plaer de visitar l'estiu passat.
  Una salutació.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Havia passat moltes vegades a la vora sense aturar-m'hi. Finalment ho he fet, tot un espectacle de la naturalesa.
   Salut!

   Elimina
 3. Com sempre unes fotos molt macas d'aquet lloc i una bona explicació,sempre desencubin territoris,una abraçada !!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tots descobrim coses i llocs dels uns i dels altres.
   Moltes gràcies, M. Àngels

   Elimina