divendres, 11 de novembre del 2016

Si em voleu acompanyar farem un tomb per Tossa de Mar...

Veurem les restes romanes descobertes fa més d'un segle, la Vila Vella protegida pel recinte emmurallat que dibuixa el perfil característic de Tossa, el creixement fora muralles en el què es coneix com Vila Nova amb el barri de pescadors de sa Roqueta, els seus carrers estrets plens de plantes, les platges, les escultures al carrer, les portes de fusta del segle XVIII molt treballades i, abans de marxar, seurem a taula per assaborir el plat mariner característic dels pescadors tossencs. És engrescador, oi?.

Comencem doncs visitant la vil·la romana dels Ametllers que es dedicà a l'explotació de la vinya. Les restes més antigues són del segle I a.C. i sembla que fou habitada fins al V o VI de la nostra era. De la part noble del conjunt destaca la zona de banys termals i els mosaics.




Davant per davant es troba l'antic hospital de Sant Miquel, edificat durant el segle XVIII als afores de la Vila Nova. Actualment és la seu de la Casa de Cultura on s'hi exposa una amplia col·lecció de fotografies de personatges que han tingut relació amb Tossa. Destaquen pel seu nombre les que il·lustren l'estada de l'actriu Ava Gadner que amb Màrius Cabré va protagonitzar el rodatge de la pel·lícula "Pandora i l'holandès errant".






Al costat de l'edifici hi ha la primera de les escultures de l'artista local Bonaventura Ansón que anirem trobant durant la passejada, "Record en el temps".


Al carrer de la Guàrdia hi ha el mas Rabassa, també conegut com a can Magí. És un edifici del segle XIV i es pensa que fou de les primeres cases construïdes fora de la protecció de les muralles. Un parell de segles més tard es va fortificar amb una torre quadrada, una barbacana i una garita,


Pugem al turó que hi ha darrera la casa, dalt de tot hi ha la Torre dels Moros, una de les torres de guaita construïdes durant el segle XVI per controlar l'arribada de naus pirates. Fa uns anys fou restaurada.





Ens arribem al mirador del Codolar per tenir una vista de part del poble, de la platja Gran i la de la Mar Menuda.


Baixem cap al barri dels pescadors. Al carrer Codolar hi ha can Ganga, un altre mas fortificat en estar extramurs. Té el portal adovellat, un matacà, finestres gòtiques i unes mènsules decorades amb angelots.





Passegem sense presses pels carrers del barri, el nom dels quals recorden oficis i característiques del poble, són estrets i molts d'ells estan adornats amb plantes i flors.











Al carrer Roqueta hi ha el mas que dóna nom al barri. Un edifici de finals del segle XVI del què destaca una finestra amb guardapols motllurat i amb unes cares que decoren les mènsules. Aquí observem una característica que anirem trobant en altres edificis de la Vila Nova, la porta és de fusta ornamentada amb escuts i altres dibuixos.



Arribem a la muralla que delimita la Vila Vella però abans d'entrar-hi anem fins a la platja d'es Codolar, petita platja que havia sigut de còdols abans d'aportar-hi sorra. Aquí hi havia el primitiu port de Tossa.  

Es troba a sota de la muralla de migjorn de la que destaca la torre del Codolar o de l'Homenatge.



Tornant cap a la muralla trobem una altra obra de Bonaventura Ansón, una petita escultura dedicada "A la dona del pescador".


Ara sí, ara entrem al recinte emmurallat que l'any 1931 va ser declarat Monument Històric-Artístic. Les muralles foren construïdes entre els segles XII i XIV sobre restes d'una fortificació més petita de l'època romana. Prèviament aquí hi havia hagut un assentament ibèric.

Davant de l'entrada principal al recinte hi ha la creu de terme, d'estil gòtic sustentada per un capitell octogonal.



El portal d'entrada és de doble arcada de mig punt i està al costat de la torre de les Hores, entrem al pati d'armes. Aquí hi ha un dels accessos a la part superior de la muralla.






Seguint carrer amunt trobem l'escultura coneguda com "La nena del càntir".


Arribem a la casa del Batlle de Sac o cal Governador, actualment acull la seu del Museu Municipal. El batlle de sac era el representant del monestir de Ripoll, l'encarregat de recaptar els tributs que els posava en un sac.

L'edifici és del segle XV, presenta un portal adovellat i una magnífica finestra gòtica. Està adossat a la torre del Codolar.



Ens dediquem a seguir els diferents carrers i racons de la Vila Vella, a cada pas trobem detalls que ens criden l'atenció.









El detall més reconegut i fotografiat és l'estàtua de bronze de mida natural dedicat a l'Ava Gadner. És obra de la gironina Ció Abellí.



Anem pujant passant per diversos miradors sobre el mar fins arribar al far situat en el punt més enlairat del cap de Tossa.




Al costat del far hi ha una terrassa amb esplèndides vistes.


Fora del recinte hi ha l'escultura "Sirena" obra d'Emilia Xargay.


Baixem ara pel vessant nord del turó on hi ha les restes de l'antiga església dedicada a Sant Vicenç.




Més avall continua la muralla amb la torre de Joanàs que domina la badia.



Des d'aquest pany de muralla veiem altres torres més petites.


Baixant cap a la platja hom troba una nova escultura de Bonaventura Ansón, "Testimoni".


Dels edificis del passeig del Mar destaca per la seva singularitat el dissenyat per l'arquitecte Antoni Falguera per encàrrec de l'indiano Joan Sans Moré. Té interessants detalls modernistes.






Damunt la sorra de la platja és habitual trobar-hi petites barques.





Entre la platja Gran i la de la Mar Menuda trobem dues escultures, "Minerva" de Frederic Marés i "Sa gavina" de Lluís Carbonell.




Arribem a la platja de la Mar Menuda que tanca la badia pel nord. Aquí desenvolupen la seva activitat les diferents escoles de submarinisme de Tossa.






Tornat cap a la Vila Nova trobem un parell més d'escultures, "Remendadora" de Josep Puig i "Poseidó i la nimfa Toosa" basada en la mitologia grega, obra de Bonaventura Ansón.




Continuem trobant portes de fusta decorades.







En el carrer dels Socors, el camí ral que anava de Tossa a Girona, hi ha la capella dedicada a la Mare de Déu dels Socors, feta construir pel mariner Antoni Caixa en agraïment per haver sobreviscut a un naufragi.



Visitem l'església de Sant Vicenç. Sobre la porta d'entrada hi ha l'escut de Tossa i una imatge del Sant.



A la rotonda propera a l'estació d'autobusos hi ha l'escultura "Benvinguda als visitants", obra d'Antonio Aranda.


No podem marxar sense tastar el plat dels pescadors de Tossa, el cim i tomba. El ranxo que preparaven a la barca amb al peix que sortia malmès de la xarxa i que no tindria sortida comercial.

A l'olla hi posaven ceba i patata tallades a rodanxes, pebrot i tomàquet trinxats, alls, el peix, un raig d'oli i ho cobrien amb aigua. Mentre s'anava coent preparaven un allioli negat que afegien a l'olla quan el peix estava gairebé cuit. Ho deixaven uns minuts més tot plegat i ja tenien el plat a punt.




* * * * * * * * * *
Les fotografies d'aquesta proposta varen ser fetes en sengles visites a Tossa de Mar dels passats dies 8 d'octubre i 8 de novembre. En un mes entre unes i altres s'observa clarament la diferència que experimenta un poble de la costa quan és o no temporada turística. 

10 comentaris:

  1. Sensacional reportatge sobre Tossa.
    Es una vila que sempre he tingut ganes de recórrer amb una mica de calma. A veure si ho puc fer aquest hivern (les vil·les de platja no m'agraden dens a l'estiu).
    Les imatges son com sempre magnífiques, ja saps la meva predilecció especial pel B/N, la del castell des de la platja i el detalla de les pedres del carrer emb semblen especialment extraordinàries.
    Una abraçada Manel

    ResponElimina
    Respostes
    1. Des d'ara i fins a setmana santa podem dir que és l'hivern a la costa. Quatre autocars de jubilats mal comptats.
      Moltes gràcies Josep. Una abraçada.

      Elimina
  2. Hola Manel . Adoro de este viaje las diferentes tipos de puertas y ventanas que has fotografiado . cada una de ellas con su encantos . las calles de piedra me resultan extrañas ya que en donde vivo no las hay . y estas parecieran tomadas de un cuento . me gusta mucho este lugar . un beso grande . Alejandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. La parte antigua de Tossa si parece de cuento, un cuento de princesas, caballeros y piratas, con sus murallas y torreones, ahí podria suceder casi cualquier cosa.
      Gracias por tu compañia querida Alejandra.
      Un beso.

      Elimina
  3. Fantàstic recorregut per una vila adorable que he visitat sovint i m'he adonat de molts dels detalls que m'he perdut, des del mirador del Codolar fins al barri dels Pescadors.
    Com sempre, gràcies Manel per descobrir-nos-els!
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest dies se n'està parlant molt i podria ser que la fisonomia de la costa cap al sud es modifiques de forma important, segur que hi ha molt interessos en joc.
      De moment gaudim de l'encant del què hi ha.
      Una abraçada.

      Elimina
  4. ·.
    ¡Claro que te quiero acompañar...!
    Haces unos reportajes fantásticos. Consigues aunar unas magníficas fotografías con unos breves textos que no cansan pero que resultan muy ilustrativos.
    Me encanta lo que muestras. Si algún día fuese por ahí, repasaría este post.
    Un abrazo Manel

    La Mirada Ausente · & · Cristal Rasgado
    ·

    ResponElimina