divendres, 19 de febrer del 2016

Si em voleu acompanyar per Besalú a descobrir les escultures al carrer...

La passejada que estem a punt d'iniciar té com a fil conductor el descobrir les diferents escultures en espais públics d'una de les poblacions més visitades del país.

La tradició d'escultures al carrer a Besalú ve de l'any 1994, quan es va celebrar una trobada de joves artistes que va acabar deixant un bon nombre d'obres repartides per la vila, algunes d'elles encara hi són. Amb els anys se n'han afegit de noves.

L'atractiu de la visita sembla innegable; per als que no han estat mai a Besalú l'itinerari els permetrà veure el ric patrimoni arquitectònic de la vila, per aquells que ja la coneixen, els pot suposar descobrir aspectes i detalls que no havien vist encara, n'anirem trobant uns quants.

És gairebé obligat començar la visita des de l'entrada venint de Girona, abans de creuar el riu Fluvià. La vista del pont medieval i de la ciutat monumental és impressionant.



L'existència d'un pont romànic sobre el Fluvià està documentada des del segle XI. A causa de riuades i d'episodis bèl·lics ha sigut refet i reconstruït en diverses ocasions, la darrera fa poc més de mig segle ja que havia estat dinamitat durant la guerra civil.

Baixem cap al riu des d'on el veiem des d'una perspectiva diferent.



El creuem per una passera i seguim el curs del riu per fora de les muralles.


A la riba esquerra del Fluvià, des de l'any 2010, hi ha l'escultura "Cadira per la Pau" obra de l'artista colombià Duvan López. Una cadira amb només tres potes feta en dues dimensions però que, segons com la mirem, sembla tridimensional, una il·lusió òptica.

Diu l'artista que la Pau com la cadira s'ha de construir i que cadascú de nosaltres som la quarta pota.




Més amunt arribem al què fou un dels molins fariners de la vila.




Entrem dins del nucli emmurallat pel portal dels Horts.




Arribem al Prat de Sant Pere, l'espai obert més gran del nucli medieval. Està presidit per l'església del què fou el monestir benedictí de Sant Pere.




A la façana crida l'atenció les figures de dos lleons per sobre d'un simi i d'un home. Simbolitzen la força i la protecció que atorga l'església enfront del mal i del paganisme.


Molts dels actes organitzats a la vila se celebren aquí, també el mercat setmanal dels dimarts.






Sortim del Prat i ens arribem al passeig del Pare Pujiula, conegut com el Firal, a l'altre costat de la muralla. Aquí hi ha un bust dedicat a l'eminent jesuïta, biòleg i investigador Jaume Pujiula, nascut a Besalú.




Tornem cap al centre i enfilem el carrer del Forn on hi té el domicili el mestre artesà Kel Domènech. Seguint la tradició d'escultures al carrer a Besalú, especialment de cadires, en Kel en va crear una i la va instal·lar a la façana de casa seva. Està feta amb fragments de tres cadires de diferents estils.




Continuem cap a l'església de Sant Vicenç, un edifici romànic amb elements de transició al gòtic.




A la placeta del costat, enclavades a la zona de gespa, hi ha dos contenidors metàl·lics, obra de l'artista italià Franco Marrocco. En ocasions un d'ells ha fet la funció de jardinera.


Sortim ara del nucli medieval i anem a l'avinguda de Lluís Companys on trobem l'escultura "Bicicleta" obra de Richard Calvin, artista britànic arrelat a Besalú.




Seguint la mateixa avinguda anem voltant el nucli antic fins arribar a la Devesa. Aquí trobem les restes de dues cases romanes datades entre els segles I ac a II dc.



Des d'aquest punt, mirant cap a dalt del turó, veiem les restes rehabilitades de la col·legiata de Santa Maria. La que fou una primera capella del palau comtal, durant el segle XII, fou ampliada per acollir una comunitat agustiniana.


Al carrer del comte Tallaferro, només entrar de nou al recinte emmurallat pel portal de la Força, trobem a la paret de la muralla cinc peces metàl·liques, son obra de l'artista Mimo Rossi.



Aquí mateix, al peu de la muralla, hi ha l'escut de la comtal vila de Besalú.


Seguim carrer avall





Al carrer de Rocafort trobem tres cadires a les façanes, dues a un costat de carrer i una a l'altre. Són obra de la gironina Ester Baulida.





Al carrer del mestre Abraham des Castlar en trobem una quarta. Aquesta cadira té la característica de ser exageradament alta, sembla voler oferir un nivell més elevat perquè aquell que s'hi assegui pugui contemplar el conjunt medieval des d'una altra perspectiva.




Passem per davant de l'antiga casa de la Moneda.



A la plaça de la Llibertat hi ha la Casa de la Vila, a l'entrada de la qual hi ha un parell més de peces, la primera és una silueta de Catalunya obra també de Richard Calvin,


l'altra és l'obra "La Diada" del gironí Max Varés.


Passem pel carrer del Canó


i per davant de Sant Julià, església/hospital del segle XII construïda per atendre els pelegrins. No podem deixar d'admirar la bellesa de la seva portalada amb sis arquivoltes.



Al costat del mur de tramuntana hi ha una darrera escultura, "Ones Forjades" en homenatge a Ràdio Besalú. La dada que la fa singular és que en la seva confecció hi col·laboraren 58 forjadors vinguts de molts indrets diferents amb motiu de la XXI Fira de Forjadors de Besalú. El disseny de l'obra és de Xavier Santos.


A l'edifici del davant veiem els finestrals de la Cúria Reial.


Anem cap a la plaça dels Jueus on hi ha el Micvé, el bany jueu. La importància d'aquest indret rau en què es tracta del tercer descobert a Europa.




Seguim la muralla, amb el pont sempre present,


camí de la sortida.





Si ens entretenim i se'ns fa de nit, ho veurem una mica diferent.




* * * * * * * * * *
Vull expressar el meu agraïment a la Lourdes de l'oficina de Turisme i a la Fina de la biblioteca de Besalú, ambdues amb amabilitat i interès han facilitat dades molt interessants per a la preparació d'aquesta proposta.

14 comentaris:

  1. Extraordinari reportatge Manel.
    Besalú es una població que m'encanta, tot i que haig de confessar que no hi vaig massa sovint i per descomptat no he descobert la majoria d'escultures que hi ha al poble. Les imatges son com sempre extraordinàries i conviden a visitar la població novament.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja hi podem anar vegades que sempre ens queda alguna cosa per descobrir, de fet com a la majoria d'indrets, oi? I això és bo, convida a tornar-hi.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. que hermoso lugar y que interesante que es . un día muy bonito recreado en tus fotos desde temprano hasta la noche . un maravilla . un beso grande Manel . Alejandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Verdaderamente es un lugar lleno de historia que merece ser visitado. Gracias, Alejandra, por acompañarme en la visita.
      Un beso.

      Elimina
  3. Les vieilles pierres mettent bien en valeur les sculptures et autres oeuvres des artistes. Bravo Manel

    ResponElimina
    Respostes
    1. Besalú bien merite la visite, Jean-Luc.
      Merci beaucoup.

      Elimina
  4. Quel magnifique reportage Manel. Que j'aime ces vieux villages médiévaux! Celui-ci possède des richesses architecturales d'une grande beauté et la confrontation avec l'art contemporain est une réussite! Merci pour cette balade culturelle.
    Bon WE
    Bises

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci à toi, Monik pour m'accompagner.
      Bon fin de semaine à toi aussi.

      Elimina
  5. Quina nova descoberta de Besalú, Manel
    Fa temps que hi vam estar per última vegada i ara venen ganes de repetir.
    Tinc un amic que fa col·leccions de fotos de cadires (en té moltíssimes)li aconsellaré que s'acosti a Besalú
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les cadires de Besalú són úniques, sí, val la pena la visita.
      Una abraçada.

      Elimina
  6. Hola Manel!Excellent presentation! Besalú is the proof that Catalunya is more than just Barcelona, Costa Brava, and Montserrat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh yes, much more. There are lot of charming villages and wonderful landscapes. Thank you very much, Septimiu for visit and comment.
      Cheers.

      Elimina
  7. Felicitats. Gràcies pel reportatge. Una abraçada

    ResponElimina
  8. Molt interessant aquest recorregut per Besalú. Moltes gràcies!

    ResponElimina