dimarts, 28 de juliol del 2015

Si em voleu acompanyar al Puig de la Balma...

Al terme municipal de Mura, en ple Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, hi ha una masia que ha estat habitada ininterrompudament des del segle XII per la mateixa família, l'actual és la vint-i-sisena generació. La seva singularitat rau en què està construïda en una balma i la part més antiga ha estat habilitada com a petit museu que, amb un recull d'eines i utillatges del propi mas, és avui testimoni de com era la vida rural fins fa un segle. L'aïllament obligava a ser gairebé autosuficients. A més de les ocupacions pròpies de l'agricultura i la ramaderia s'hi elaborava el pa, el vi, el sabó, el carbó, es treballava el ferro i la fusta i es feien fins i tot els rajols.

Les característiques del conjunt han atret l'atenció d'alguns cineastes i l'ha convertit en un escenari de cinema. Aquí s'hi han rodat escenes de les pel·lícules "Pa negre", "Bruc" i "El año del diluvio". 

Val la pena arribar-s'hi, no us sembla? Tracte fet, doncs, som-hi!

De la carretera que va de Mura al Pont de Vilomara surt un desviament a mà esquerra, l'agafem i per una pista en bon estat ens enfilem fins al Puig de la Balma.


Aprofitant la cavitat natural de la roca es va anar bastint una primera construcció que, amb el pas del temps, s'ha anat ampliant.





Del segle XIII seria la imponent façana amb finestrals.



Altres construccions s'hi van afegir, una part de les quals avui està dedicada a l'agroturisme



Visitem amb interès el museu
















Al conjunt hi ha una capella dedicada a Santa Margarida l'origen de la qual es remunta al segle XV si bé ha estat ampliada i restaurada en diverses ocasions.




De tornada cap a Mura, a tocar de la riera dels Nespres, trobem el Molí del Mig del que se'n té constància des del segle XI. Inicialment es dedicava a la mòlta de gra, posteriorment s'hi va premsar raïm i olives i va arriba a ser aprofitat per a la producció d'electricitat.



El poble de Mura és de traçat medieval amb carrers irregulars que van seguint l'orografia. La passejada sense presses ens permet descobrir-hi indrets amb encant.










Mura es va anar bastint a l'entorn de l'església de Sant Martí, edifici romànic del segle XI originàriament d'una sola nau. Al segle següent s'amplià amb una nova nau que passà a ser la principal. A finals del segle XVII se n'hi afegí una tercera així com un comunidor al costat de l'absis i el campanar al de la façana.  



És interessant observar el portal amb arquivoltes sostingudes per columnes i capitells historiats.


Al timpà hi ha representada l'Adoració dels Mags.


El treball arquitectònic de l'absis és també destacable.


16 comentaris:

  1. Les couleurs de la pierres sont chaudes et belles, autant pour les habitations troglodytes que pour le village. Merci pour ce partage culturel Manel et bonne fin de semaine.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ce sont le couleurs de la terre de l'endroit, on construisit avec des matériaux de proximité.
      Merci à toi, Marie. Amitiés.

      Elimina
  2. Un lugar precioso y muy interesante, así da gusto pasear con estas fotos tan bonitas y con una información tan completa. Hay fotos chulísimas y parece un lugar de un poquito de tranquilidad y Paz ;)) Excelente reportaje, sí señor :))

    ResponElimina
  3. Extraordinari!
    Sembla mentida que una família hagi pogut mantenir aquesta propietat durant tant segles,
    Les imatges son extraordinàries, per no perdre el costum i les explicacions molt didàctiques per fer-nos la idea. Ser'a qüestió de fer un pensament i deixar-s'hi caure.
    Una abraçada Manel

    ResponElimina
  4. Es un lloc diferent i molt maco que sembla que estiguis en un altre epoca,un bon reportatge i fotos molt macas del lloc i del poble,una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, és diferent a tot el què havia vist fins ara.
      Una abraçada

      Elimina
  5. Aquest indret ben conegut per nosaltres, doncs és a prop de casa i sovint anem a Mura i també hem estat moltes vegades al Puig de la Bauma, un lloc singular i de gran bellesa que has sabut captar i documentar d'una forma excel·lent.
    Bon estiu!
    una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Durant la visita vaig pensar en vosaltres, sí, aquest és el vostre territori.
      Bon estiu.

      Elimina
  6. hermosas fotos , hermoso lugar . es como viajar por el tiempo hacia el ayer . un viaje encantador mi querido amigo . gracias por dejarme una ves mas acompañarte . un beso grande . Alejandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. La historia de muchos siglos está entre esas paredes. Gracias, Alejandra, por acompañarme en el descubrimiento.
      Un abrazo.

      Elimina
  7. J'aime particulièrement ces maisons magnifiques à moitié troglodytes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Elles forment partie de l'histoire. Merci, Jean-Luc, amitiés.

      Elimina
  8. Un endroit extraordinaire. Les photos sont superbes et quels beaux éclairages!
    Merci pour cette découverte, Manel!

    ResponElimina
    Respostes
    1. C'est vraiment un endroit unique.
      Bonne journée, Monik

      Elimina