diumenge, 20 d’abril de 2014

Si em voleu acompanyar en una jornada de pesca...

Embarcarem en una de les barques que es dediquen a la pesca de l'escamarlà, gaudirem de l'espectacle de la sortida del sol a alta mar, el patró ens comentarà com selecciona la zona de pesca, conviurem amb els pescadors, veurem com calen les xarxes, com les lleven i treuen el producte de la pesca, com trien les diferents espècies i ho deixen a punt d’anar a la llotja així que arribem a port, dinarem del ranxo preparat a bord pels pescadors. És engrescador, oi?

Fa uns dies, en una de les peixateries de Llançà que sovintejo, vaig veure informació d’una activitat, la de pesca turisme, que està agafant una certa volada. Hi ha propostes en què des d'una embarcació s'apropen a les barques que estan pescant i es pot veure, a distància, com treballen els pescadors. Tot i tenir el seu interès no té res a veure amb viure l'experiència des de dins, convivint amb els protagonistes, els pescadors. Això precisament és el que s’hi anunciava.


Em vaig posar en contacte amb en Jaume Caball,  patró de l'embarcació Costa Mediterrània, una de les tres que, sortint del port de Llançà es dediquen a la pesca de l'escamarlà, l'única però, que compagina aquesta activitat amb la de pesca turisme.

La nit anterior, després de conèixer la previsió de l'estat de la mar per a l'endemà, quedem a dos quarts de sis del matí al moll.

El patró connecta els diferents aparells de navegació, cal estar preparats per poder sortir a l’hora permesa, les sis en punt.


Encara és negra nit quan salpem. 


Al cel, la lluna que fa un parell de nits que era plena, sembla voler il·luminar-nos en la maniobra.


Deixem enrere la costa, les llums de Llançà són cada vegada més petites.


El patró s'ajuda informàticament amb un mapa batimètric del golf de Lleó, que representa el fons marí amb corbes de nivell, on no només es poden apreciar els recs, o valls submarines, sinó també altres elements importantíssims com ara la localització de vaixells enfonsats que podrien malmetre les xarxes.  L'escamarlà es troba entre les 150 i les 260 braces de fondària, o sigui entre aproximadament 270 i 470 metres. Quan ha decidit la zona on pescarà avui, la posiciona al mapa i el pilot automàtic ens condueix cap a l'indret triat.

Mentrestant es va fent de dia i finalment el sol apunta per l'horitzó.





Arribats a l'indret decidit, la tripulació es prepara per a la maniobra de calar la xarxa. En aquest punt el fons marí està a 140 braces de profunditat i es deixen anar 900 metres de cable. A mesura que es va fent l'arrossegament i en funció de la profunditat en cada moment, es deixa anar més cable o bé se'n recupera. Així arribem a deixar anar 1.100 metres de cable.












Un altre dels aparells de navegació és la sonda, que dóna informació del que hi ha a sota en cada moment, també si hi ha bancs de peixos i de la seva magnitud.





Quan ens creuem amb una altra barca de pesca cal estar amatents a la llargada de les xarxes de cadascuna d'elles, per evitar que poguessin enredar-se mútuament.


En arribar al final del recorregut seleccionat comença el procés de llevar la xarxa. 

El patró baixa del pont  per dirigir l'operació.










S'obre la xarxa i el seu contingut queda a coberta.






Bruixa

La barca es dirigeix a una segona zona de pesca on es tornarà a calar la xarxa. Mentrestant a coberta comença  la tria i selecció del peix capturat.




Espardenya de mar





Una vegada encaixat  per espècies i mides, el peix es cobreix amb una mica de gel per garantir-ne la frescor.

Llucets

Molles
Hi ha peixos que  es presenten a la llotja ja pelats.

Gat, petit tauró
El cuiner en separa una part per al ranxo del dia, avui toca peix fregit. 

El pescador que fa les funcions de cuiner prové d'una nissaga de pescadors de Cambrils. Veiem que fregeix el peix sense enfarinar i ens explica que ho fa tal com ho feia l'avi. El peix fresc ha quedat uns minuts al sol, així s'evapora l'excés d'humitat. Aleshores en fregir-lo no esquitxa, queda cruixent i el sabor és l'autèntic del peix, sense el gust de farina amb què estem habituats.


Arriba el moment de tornar a llevar la xarxa.





En Jaume mostra orgullós l’exemplar de rap més gran dels pescats avui.


Mentrestant, un estol de gavines segueix la barca, sempre hi ha algun peix que torna a l'aigua.






Tornem a reviure la tria i selecció d'allò que la mar avui ha proporcionat.









Cananes

Cabres de mar


El producte estrella, l'escamarlà
Es programa el rumb de tornada.


Arribats a port, es descarreguen ràpidament les caixes que són dutes immediatament a la llotja.



Fem una darrera mirada a la barca en la qual hem viscut una experiència inoblidable.



* * * * * * * * * *
Vull expressar el meu agraïment als quatre pescadors del Costa Mediterrània i al seu patró, per haver enriquit l'experiència amb les seves explicacions i, tot compartint anècdotes i vivències, fent d'aquesta una jornada per al record.

30 comentaris:

  1. Superbe !!! voilà qui change de la campagne et des vieilles pierres !! Bravo pour tes belles photos !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Une journée de pêche a été une expérience inoubliable. Véronique, je te remercie de ces mots.

      Elimina
  2. Sens dubte una jornada inoblidable.
    Una gran experiència a nivell personal i per descomptat, a nivell fotogràfic.
    Una barca de pesca en plena feina dona una quantitat de motius visuals impagables i tu ho has deixat ben palès amb un reportatge fantàstic. Corrioles, cables, elements propis del vaixell, xarxes, onades... per no parlar de la pesca i de les gavines!
    Matinar es bo, i si a més es per viure jornades com aquesta... paga molt la pena.
    Una abraçada Manel i bon dia de la mona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que val la pena matinar. Conviure amb els pescadors en un dia de feina és molt enriquidor.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Una gran jornada de pesca fotogràfica. De ben segur, una experiència inolbidable.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veritablement ho va ser, i no només fotogràfica, ja heu vist que algun peixet va caure a la xarxa.
      Una abraçada.

      Elimina
  4. Un reportatge immillorable!! Moltes felicitats!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Job.
      Resulta que amb en Joan, el teu entrenador de futbol, havíem treballat plegats.

      Elimina
  5. Moltes gràcies Manel! Un reportatge molt bonic!! M'ha agradat molt!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic content de saber que us ha agradat.
      Gràcies a tu, Jaume, per permetre'm compartir aquesta jornada.

      Elimina
  6. Això si que és una gran experiència!
    i com has gaudit fent aquest reportatge fotogràfic immillorable!
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Feia temps que en tenia ganes, però les possibilitats que havia trobat fins ara no eren aquestes. Va ser fantàstic.
      Una abraçada.

      Elimina
  7. Quina experiència mes guapa!!

    Bones fotografies i bon peix !

    Una abraçada i gràcies ! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dora,
      Les fotografies no sé si són bones, però el peix ja t'asseguro que sí.
      Gràcies.
      Una abraçada.

      Elimina
  8. Très intéressante et jolie série qui met bien en valeur les métiers de la mer et celui très difficile de pêcheur. Les couleurs et la lumière sont belles, j'aime tout particulièrement les premières images faites de nuit.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pour moi, il a été une expérience très intéressante, au-delà de la photographie.

      Elimina
    2. Pare de bon mati m´has fet venir ganes d´anar a la peixateria!!!!! magnific reportatge i pesca, enhorabona.

      Elimina
    3. Sanabria,
      Si vols, ara que sé de què va, tu poses la barca i jo pescaré, ja veus si podràs triar...
      Una abraçada.

      Elimina
  9. Merci, Manel, pour ce très intéressant reportage. Les photos sont magnifiques. Ce doit être, en effet, une expérience inoubliable.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci à toi, Jean-Luc.
      C'etait une chose que je voulais vivre depuis longtemps. et le voilà, cela a été magnifique.

      Elimina
  10. Magnífic com sempre, quin goig de peix. Hi trobo a faltar una foto del grumet fotògraf. Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un personatge més aviat tímid.
      Salut!

      Elimina
  11. Querido Manel : que fotos fantásticas . ya te imagino entusiasmado a ti con lo que te gustan los botes y las fotografías cercanas al agua y además con toda esas especies que seguro pasaban por tu mente diferentes recetas gastronómicas . por mi parte , me has hecho sentir libre . pude reconocer especies que veía en la época de estudiante en la universidad de Ciencias Biológicas , donde nos enseñaban entre otras cosas tipos de pesca , embarcaciones . cuando me quedaba horas enteras por la noche estudiando oceanografía y lo referido a la vida acuática . recuerda que trabaje durante unos años con el tema de delfines y su estudio . realmente me encantaron me transportaron por un lado a mi época de estudiante ( donde nos íbamos a la Patagonia Argentina a cuidar pingüinos o estudiar lobos marinos y ballenas francas ) una época que fue muy feliz para mi . y por otro lado poder compartir con vos este viaje, que una ves mas he disfrutado al máximo, y que al ver la fotos me transportaron allí con cada uno de los rostros que nos muestras y también con mi gran amigo Manel !!!!!! . por lo tanto un beso muy grande desde América del sur y espero que llegue hasta tu hermosa tierra que poco a poco voy descubriendo y encantándome con ella gracias a vos . un abrazo Ale

    ResponElimina
    Respostes
    1. Alejandra,
      No sabes como me ha gustado leer tus palabras, me alegro muchísimo de que esta experiencia compartida te haya hecho revivir buenos momentos.
      Durante unos minutos nos acompañaron a distancia tres delfines. No estaban lo suficientemente cerca como para poder ser fotografiados con un mínimo de calidad, pero sí que su imagen está registrada en mi cerebro.
      Un fuerte abrazo.

      Elimina
  12. oh il y a des clichés intéressants sur les éléments du bateau

    ResponElimina
    Respostes
    1. Angevine, Je suis content de savoir qu'il y a des images que ont attiré ton attention.

      Elimina
  13. Molt ben fet aquet reportatge de pesca,m'agradat molt,tu devies passar molt be fent fotos.
    Una Abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M.Àngels,
      Ja t'asseguro que sí, que ha estat una experiència per a ser recordada.
      Una abraçada.

      Elimina
  14. Es FANTASTIC...Enhorabona per a la vostra bona tasca!!! Maria Josep

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies pel teu entusiasme, Maria Josep.
      Desitjo que la teva jornada de pesca sigui tan o més profitosa que la meva i ja saps que jo vaig gaudir-la a base de bé.
      Una abraçada,

      Elimina