dimarts, 5 de juny del 2012

Si em voleu acompanyar per la Girona llegendària...

Recordarem alguna de les llegendes de Girona tot seguint les escultures de carrer que les mantenen vives. 

ELS TRES AJUSTICIATS
 
Comencem a la Rambla, al número 32. A sota de les voltes hi ha tres mènsules de pedra del segle XVII. Es pensa que puguin estar dedicades a tres monjos del Monestir de Banyoles, acusats d'haver causat la mort de l'abat Anton de Cartellà. 



Una de les mènsules representa un home tocant un sac de gemecs. 



Una segona, representa el cap d'un home cobert amb un immens barret que surt de dins de la closca d'un cargol. 



La tercera representa un ancià de llarga barba amb ales de vampir, de ratpenat o de drac.

La llegenda diu que aquest vampir té un poder de tal manera que si un noi o una noia porta la persona estimada sota de la seva figura, i aconsegueix que aquesta li faci un regal o acompleixi un desig, el vampir els unirà en un amor de per vida. 



MOSSEGAR-SE LA LLENGUA
 
Anem ara a la Plaça de Vi i entrem al pati de l'edifici de l'Ajuntament, davant tenim una porta dovellada de punt rodó amb l'escut de la ciutat i la data de 1605 gravada. És la porta d'entrada al Saló de Plens. Damunt la motllura decorativa en forma de cordó hi ha un cap que es mossega la llengua a sobre del qual hi creix un arbre. 

La llegenda relaciona el cap i l’arbre amb el coneixement i la saviesa i diu que els regidors s’han de mossegar la llengua i mantenir el secret del que es parla dins, o sigui que no poden anar esbombant els tripijocs municipals.





EN BANYETA
 
A l’edifici de la cantonada de la plaça del Vi amb el carrer dels Ciutadans, que havia estat seu de la Generalitat a Girona entre els segles XVI i XVII, hi trobem la escultura del segle XVII d’un cap masculí que recorda el dimoni i que se'l coneix com en Banyeta. 

A la plaça del Vi s'hi celebrava el mercat i just on ara hi ha en Banyeta, explica la llegenda, hi havia la parada d'un vell usurer. Un bon matí, va aparèixer convertit en pedra, en forma de dimoni. Aquest fet l'ha convertit en el vigilant que vetlla per tal que tots els gironins paguin els seus impostos municipals. A més, la llegenda també explica que qui toca amb el seu nas el nas d'en Banyeta, se li perdonen els deutes.
.



LA BRUIXA DE LA CATEDRAL
 
Es pot contemplar des de dues perspectives possibles, des de l'interior del claustre o des dels Jardins de la Francesa. Es tracta d'una gàrgola gòtica de la primera meitat del segle XIV que representa una dona amb un vestit llarg, el cap cobert amb una toca i que sosté un pergamí. És la única de les gàrgoles de la Catedral amb forma humana. 

La llegenda diu que quan encara era un ser de carn i ossos, la bruixa tenia per costum seguir la processó de Corpus tot renegant i llençant-hi pedres, cosa que també feia contra l'edifici de la Catedral. 

Fins que un dia les campanes de la Catedral van començar a sonar i, entre repic i repic, es va sentir una veu que deia: "Pedres llences, pedres llençaràs, i de pedra et tornaràs." 

La bruixa es convertí en pedra i la col·locaren dalt de la paret del temple mirant cap a terra, sense poder girar la vista cap el cel. Per la seva boca oberta ara no en surten renecs sinó l’aigua neta de la pluja. 




LA LLEONA
 
Acabem a la plaça de Sant Feliu amb la rèplica d’una columna, l’original de la qual, del segle XII, es troba al Museu d’Art de la ciutat. Descriu la llegenda segurament més coneguda. 

Sembla que era el reclam de l’Hostal de la Lleona situat en temps passats al carrer de Calderers. 

Hi ha la creença que qui toca o fa un petó al cul de la lleona, no se n'anirà de Girona, i si ha de marxar de la ciutat, hi tornarà amb tota seguretat. 


10 comentaris:

  1. Molt curiós i interessant aquest passeig entre mensules i gàrgoles. Manel amb aquesta observació tan detallada les fas reviure!
    una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb aquest suggeriment tanco, al menys de moment, el capítol de Girona Ciutat. Les llegendes tenen, pel seu origen popular, un interès singular.
      Gràcies per seguir-me.

      Elimina
  2. M'han encantat les llegendes que expliques, tant la del cap que es mosega la llengua, com la del banyeta, la de la bruixa o la de la lleona.
    Per cert, m'magino que tocar amb el nas, el nas del banyeta deu ser força complicat per l'alçada, la qual cosda deu ser una manera subtil de dir que dels impostos municipals no se n'escapa ningú. I l'estàtua de la lleona està a molta alçada del terra, o es més accessible?
    Felicitats pel reportatge.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho imagines bé, Josep, en Banyeta no està pas a ran de carrer... hi hauria cua.
      La lleona està també una mica elevada però a la base de la columna hi ha uns graons que permeten arribar-hi amb facilitat. En va donar la circumstància, fa uns mesos, quan el pic de la grip A, que com a única mesura singular presa per l'Ajuntament de la ciutat va ser treure temporalment aquest graons perquè ningú s'encomanés en besar la pedra...
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Boníssim tot el reportatge , m'encanten totes les llegendes , de tota manera si fos veritat la del banyeta , jo ja portaria una escala .Solució per a la grip A ? Vaja !

    Una abraçada i felicitats , m'ha agradat molt! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dora,
      Si en Banyeta tingués aquests poders, tal com està el patí, la gent se les inventaria totes, escales, a collibè, ... encara que haguessin de fer un pilar amb folre i manilles.
      I això de la grip A, ja parla per si sol de la gran capacitat de solucionar-nos els problemes que tenen els polítics actuals. Em sembla que de la porta del Saló de Plens, caldria anar pensant en retirar l'arbre de sobre el cap.
      Una abraçada.

      Elimina
  4. Bon dia....ja soc aqui m´agrada molt les llegendes dels tres ajusticiats....
    sobre tot la tercera, la d´en banyeta i la de mossegar-se la llengua, per desconegudes per mi.
    Ja tinc feina per fer...gràcies per compartir-les.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja em pensava que t'interessaria, de fet avui he posat l'enllaç per a tu.
      Podrem veure la teva versió, oi?

      Elimina
  5. Una col•lecció de llegendes molt interessant de la ciutat de Girona
    Salud

    ResponElimina
    Respostes
    1. De fet n'hi ha alguna més, però o bé són de creació moderna o bé no hi ha, o no he sabut trobar, algun element material que les il·lustri.
      Salut!.

      Elimina