diumenge, 18 de març del 2012

Si em voleu acompanyar per les Planes d’Hostoles...

A la Garrotxa, allà on conflueixen la riera de Cogolls amb el riu Brugent abans d'anar a engruixir el cabdal del riu Ter. En els seus cursos hi trobem uns quants saltants d'aigua, gorgs i un fenomen que a la zona es coneix amb el nom de gours. Es tracta d'acumulacions de calcita que formen una mena de graons en la pendent del curs de l'aigua. Cada un d'aquests esglaons està limitat per una cresta que reté l'aigua formant petites rescloses naturals. 

Dins del municipi, a principis del segle passat, s'hi construïren diversos edificis singulars d'estil modernista que llueixen de valent. 

Si us ve de gust farem una visita a tot plegat, som-hi! 

Venint d'Olot, abans d'entrar al nucli urbà, a mà esquerra veiem el cementiri. Davant mateix, a l'altra costat de la carretera, hi ha un passeig arbrat que ens durà a una gran casa avui abandonada i, a la dreta, a una zona d'horts 



al final dels quals arribem al Gorg de la Plana o d'en Duran. 



Tornant enrere, a mitja pujada, ens cal travessar un petit torrent que ve del sobreeixidor del canal. És aconsellable anar amb botes d'aigua o tenir calçat de recanvi o passar descalç; tret d'època de sequera, ens mullarem els peus. 



Una vegada guanyada l'alçada del Salt de la Plana, a una cinquantena de metres creuem la riera per un petit pont. Al fons ja veiem el saltant i el gorg conegut com de la Pedrera d'en Biel. 



Continuant cap a les Planes, a mà esquerra agafem la carretera que ens conduirà a Cogolls. Després d'haver passat un segon grup de cases, a mà dreta ens queda un aparcament i hi surt una pista per anar al Gorg del Molí dels Murris, a la riera de Cogolls. 



La gran quantitat de bicarbonat càlcic dissolt en aquestes aigües va petrificant lentament les molses i plantes formant travertins. 



Si continuem una mica més el camí que ens ha dut fins aquí i travessant un camp arribem a la part superior del saltant. 



Pel curs de la riera observarem el fenomen dels gours. 



Seguirem la carretera fins al petit nucli de Cogolls. La parròquia de Sant Cristòfol de Cogolls, anterior al segle X, és la més antiga de les set que hi hagueren a la Vall d'Hostoles. 



De l'església es destaca la llinda del porxo que data del 1753 i la fornícula on hi ha una imatge del Sant. 



Només entrar al nucli de Les Planes, a mà esquerra tenim l'edifici de l'escola, construïda entre 1911 i 1918 sota la direcció de l'arquitecte Joan Roca Pinet, de qui ja n'hem vist mostra del seu modernisme a la ciutat d'Olot
 


Destaquen els elements decoratius en ceràmica i forja.



Entrarem ara cap al centre del poble i des de la Plaça Nova veiem la part posterior de Can Cadet, de caire modernista. Aquest edifici acull un negoci familiar de més de cent anys d'antiguitat on cinc generacions de la mateixa família s'han dedicat a la venda de queviures, primer a granel, essent durant un temps també taverna i donant allotjament a traginers de pas. També fou el primer supermercat de poble a la província de Girona. 



A la vora veiem la Font de la Bomba que, en la seva configuració actual, data del 1910.



Tornant a la carretera a mà esquerra ens queda Can Garay, torre modernista construïda entre 1904 i 1906, actualment està dedicat a l'allotjament turístic. 



Ben a la vora arribem a l'antiga estació del carrilet. 



A pocs metres i en el que fou un magatzem de l'estació, hi ha l'oficina de turisme.



Al següent encreuament de la carretera, a mà esquerra, anirem direcció al veïnat de Pocafarina. Més endavant tornem a trobar la riera de Cogolls i agafarem el desviament a mà esquerra, cap al Molí de Vilamala. A l'antic molí encara avui es fabrica electricitat per a consum propi i de les instal·lacions de camping a que està dedicat. 



A les antigues moles, avui un element decoratiu, podem observar-hi els encaixos gravats. 



A la sortida del nucli, direcció a Amer arribem a la Torre dels Til·lers, construïda entre 1910 i 1912. Interessant edifici d'estil eclèctic que incorpora elements tant d'influència àrab com clàssica i modernista.



Ja als afores del poble, a mà dreta hi ha una gran industria de fabricació d'embotits. Vorejant-la pel camí que surt a mà esquerra anirem a trobar el riu Brugent, on hi veiem de nou el fenomen dels gours. 



Una mica més amunt arriben al gorg i saltant de Santa Margarida. 

14 comentaris:

  1. Una excursió força interessant com ja ens tens acostumats, aquesta zona no la conec gens i és mol bonica serà qüestió de donar-hi un tomb
    Salud

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Vall d'Hostoles que inclou Sant Feliu de Pallerols i Les Planes, en plena ruta de l'antic carrilet de Girona a Olot, sense tenir un patrimoni romànic important com altres zones de la Garrotxa, és interessant a nivell paisatgístic, tenint l'aigua un paper molt destacat.
      Segur que us agradarà.
      Salut.

      Elimina
  2. Precioses les fotografies i com sempre entenedora explicació , potser també m'ha cridat l'atenció els noms ...Gorg del Molí dels Murris,el veïnat de Pocafarina ,Molí de Vilamala ( aquest més castellà )..Gràcies com sempre , pare.

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb els noms que se'n anat donant a diferents indrets sempre trobem paraules interessants que mereixerien un estudi detallat.
      Gracies Dora per acompanyar-m'hi.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Manel,
    Ja trobàvem a faltar aquestes magnífiques i didàctiques caminades garrotxines.
    Les fotografies, com sempre, molt interessants i que fan que les acurades explicacions tinguin una plasmació totalment comprensible (deu ser alló d'una imatge val més que mil paraules). A més, m'encanta aquesta combinació que tant abunda en aquestes caminades, de natura i arquitectura (modernista o romànica).
    Una vegada més, gràcies per fer-nos-ho viure tan intensament i amb tnt detall.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres que doneu sentit a aquests treballs.
      Una abraçada.

      Elimina
  4. Com sempre una passejada interessant i instructiva. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per a mi ja t'asseguro que ho és. Gràcies per la companyia.

      Elimina
  5. Molt bon recorregut per les Planes, escollint el millor que s'hi pot trobar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Agraeixo el comentari, especialment venint d'algú que es coneix perfectament la zona.
      Salut.

      Elimina
  6. molt interessant, ben explicat i detallat, he recordat antics moments viscuts! gràcies manel!

    ResponElimina
  7. Tan a prop i tan desconegut per a mi, moltes gràcies Manel, un passeig molt agradable i fotos i comentaris molt acurats i documentats.Repeteixo gràcies Manel. Estanis.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això ens passa a tots, de vegades veiem alguna imatge que ens és propera i que no coneixem en absolut.
      Salut, Estanis.

      Elimina