dimecres, 18 de gener del 2012

Si em voleu acompanyar per Sant Joan les Fonts...

Farem un recorregut que alterna mostres d'arquitectura medieval i industrial, colades de lava i cingleres basàltiques, fonts i canals, tot pel mateix preu. Endavant!
Sortim de l'Oficina de Turisme. Al costat mateix hi ha la casa forta Estada de Juvinyà, dels segles XII al XIV.
Primitivament hi havia hagut un molí fariner que va ser destruït en un incendi. Sobre les restes, s'hi va construir la casa forta que fou habitada, per la família de cavallers que li dóna nom, fins el segle XV en que va anar canviant de mans.
Actualment és de propietat municipal. Està totalment rehabilitada i alberga un centre d'Interpretació del Territori de la comarca de la Garrotxa.
Als baixos hi havien els estables, actualment hi ha una maqueta que mostra el funcionament d'un molí fariner.
A la primera planta hi habitava la família. Avui hi ha la recreació d'una casa de l'època. És interessant veure les finestres alçades, anomenades festejadors.
A la planta superior hi havia les golfes i el graner.
A l'altra costat de l'entrada hi ha la torre, amb finalitats de guaita i de defensa.
Passem per davant de can Vila, antiga fàbrica paperera que fa una vintena d'anys va cessar en la seva activitat. La veurem millor des de l’altre costat del riu, apreciant la resclosa que hi derivava l'aigua del Fluvià.
Creuem el pont medieval documentat des del 1247. Per aquí hi passava la via que comunicava el comptat de Besalú amb les terres de la Cerdanya, el Berguedà i el Vallespir. L'actual pont és fruit de la reconstrucció feta després dels terratrèmols de 1427 i 1428.
Davant mateix tenim l'església parroquial de principis del segle XX. No respon a cap estil arquitectònic definit i no ha estat mai acabada de construir.
A la dreta ens arribem a la part superior de la resclosa del Molí Fondo. Nom donat a l’antiga fàbrica paperera que està a l’altra banda del Fluvià. Se'n té constància des de l'any 1723 i va estar en funcionament fins al 1966 en que es van inaugurar unes noves instal·lacions als afores del poble.
Tornant enrere, pugem per unes escales a la dreta de l’església que ens faran arribar, seguint el corriol, fins a la part inferior del Molí Fondo.
En aquest indret observem tres colades de lava, i les formes diferents que adopta quan es refreda.
La primera, la més antiga, està a la paret de la resclosa. Prové dels volcans de Batet de la Serra i es calcula que té una antiguitat d’uns 600.000 anys.
La segona és el mosaic basàltic que anem trepitjant. Se li calculen uns 150.000 anys. Aquest tipus de basalt, anomenat lenticular, s'origina quan la lava es va refredant per parts quan encara està en moviment.
La tercera està a la part superior i arriba fins a la pedrera del Boscarró. Prové del volcà Garrinada d’Olot i té uns 120.000 anys. Aquí observem la lava que s'ha refredat quan ja estava immòbil, originant columnes. S'anomena basalt prismàtic.
Tornem una mica enrere i agafem el camí que ens portarà, seguint la riera de Bianya, cap a la Font de Can Xerbanda, un indret que havia estat lloc de trobada i esbarjo.
Una mica més amunt, a sota mateix de les restes de Can Xerbanda, hi ha una gorja, l’antiga zona de banys dels santjoanencs.
Continuem pujant per la riba dreta de la riera, entre bosc de ribera i trepitjant pedra basàltica.
A mà esquerra ens queden els cingles de Fontfreda. Arribem al punt més espectacular des d'on observem tant les columnes basàltiques com les lloses horitzontals.
Passat aquest punt ens cal travessar la riera de Bianya per unes passeres de pedra, pedra basàltica naturalment.
Uns centenars de metres més endavant la tornem a creuar
i arribem al Molí, antic molí de gra avui reconvertit en habitatge.
Seguim fins a la Font del Serrat de Baix que brolla d'entre el basalt.
Passat el Serrat de Baix ens enfilem a cercar el camí asfaltat que segueix la riera per damunt la cinglera.
Tornem enrere i anirem observant senyals que ens conduiran per entre una zona d’aiguamoixos, amb el rec de Verlets com a eix central.
Aquest itinerari, de fet una graella de camins de pas recuperats, permet anar veient un seguit de fonts i indrets d’una gran bellesa paisatgística. Si disposem de temps, és recomanable anar-los seguint en totes direccions, és una passejada que no oblidarem fàcilment.
La Fontfreda. En aquest indret, sota els roures, el darrer dia de la Festa Major de Sant Joan, durant molts anys s’hi celebrava un berenar que acabava amb una ballada de sardanes.
La Font de les Mulleres. Té una inscripció de l’any 1049, el que ens dóna idea de l’aprofitament de la font des d’èpoques ben antigues.
A la vora hi ha Can Mulleres on hi havia hagut l’anomenat Parc Sofia, amb plantes, arbres i flors tant autòctons com d’altres indrets i països.
La Font Bona, avui entre camps i horts, no ens ha de fer oblidar que en altra època havia estat molt important per a les cases properes.
La Font de la Rompuda està al costat dels rentadors públics, davant mateix de l’anomenada Torre Blanca.
Dins ja de Sant Joan, passem ara per la part superior de l’antiga paperera del Molí Fondo. Actualment s’està rehabilitant parcialment perquè pugui ser visitada.
A l’entrada hi ha Can Cantra, ara reconvertida en espai d'exposicions.
També observem un parell de rescloses més que conduien l'aigua cap a les fàbriques ubicades a la vora del riu.
Arribem al monestir benedictí que data del segle XII, si bé construït sobre un temple anterior que fou consagrat l'any 958.
Els terratrèmols del segle XV malmeteren el claustre i altres construccions monacals, que s'enderrocaren pel seu estat ruïnós. Avui només en queda l'església.
Del segle XVIII són el campanar i la sagristia que es va construir substituint un dels absis laterals.
A la façana de ponent hi ha un carreu esculpit amb un baix relleu del primitiu temple visigòtic.
El temple romànic és de tres naus.
A l'interior hi trobem uns capitells del segle XII en un molt bon estat de conservació
i una pica baptismal de la mateixa època.
* * * * * * * * * * * * * * 
Les quatre darreres fotografies, les de l'interior de l'església romànica, pertanyen a l'Arxiu Municipal d'Imatges de Sant Joan les Fonts. Vull expressar el meu agraïment a la Montse Espigulé de l'Oficina Municipal d'Informació i Turisme per haver contribuït decididament a la documentació d'aquesta ruta.

12 comentaris:

  1. Sembla una preciosa excursió ...Boníssima l'explicació i de les fotografies ja no sé que dir-te , son magnifiques !!! Salut i esperem la pròxima ....Una abraçada!

    Dora

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una zona de la Garrota no tant coneguda com la fageda d'en Jordà o els volcans, però no per això menys interessant. És més, pel meu gust, al no haver-hi tanta gent en puc gaudir millor.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. Manel,
    Una vegada més hem pogut gaudir d'una ruta meravellosa per La Garrotxa. Hem passat per pedreres i rescloses, cingleres i fonts, edificis antics i monestirs carregats de història. Tot plegat, extraordinàriament documentat i explicat com de costum.
    Gràcies per fer-nos partíceps d'aquests magnífics recorreguts.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres per acompanyar-m'hi.
      Si algun dia voleu seguir alguna d'aquestes propostes, i us ve de gust veure'ns, en podem parlar, serà un plaer.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Hola pare, estás haciendo un gran trabajo muy bien documentado y con excelentes fotos, no se si algún día lo conoceré en vivo y en directo, pero gracias a ti estoy descubriendo bellezas de las que no tenía ni idea

    Saludos, Mirta

    ResponElimina
  4. Ya sabes, Mirta, que si te decides a venir, estoy a tu disposición.
    Saludu.

    ResponElimina
  5. Després d'admirar un dels teus reportatges em passen dues coses, m'entren unes ganes terribles d'anar-hi i al mateix temps em sembla que hi hagi estat. Fantàstic.

    Salutacions.

    Joan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Joan,
      Gràcies per les teves paraules que també podria aplicar veient els teus.
      Salut!

      Elimina
  6. Una bona excursió per un paratge mol ric en aigua, les columnes basàltiques son espectaculars.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dins del que és el nucli urbà hi vaig veure al menys quatre fonts més, però que no tenen gaire atractiu. Està clar que el nom del poble no està posat perquè sí.
      Salut.

      Elimina
  7. una excursió preciosa, Sant Joan les Fonts es espectacular.

    ResponElimina