dimecres, 27 d’octubre del 2010

Si em voleu acompanyar del paratge dels Desmais als Banys Vells, una mirada a les pesqueres...

Les pesqueres són petites edificacions que han esdevingut una imatge representativa de l'Estany de Banyoles. Estan a les ribes oriental i meridional de l'Estany, a la banda de la ciutat.
Està documentat que a l'any 1017 ja hi havia rampes per a facilitar l'entrada a l'aigua i s'utilitzaven també com a punts de pesca. Amb els anys es van anar fent unes plataformes amb pedres planes a les que s'hi accedia mitjançant troncs o taulons de fusta.
A partir de mitjans del segle XIX i fins al 1931, en que ja no es va autoritzar a fer-ne de noves, es van anar construint les pesqueres. Posteriorment s'hi han anat fent reformes d'acondicionament.
En principi eren construccions molt senzilles des d'on poder pescar, després algunes d'elles es van anar ampliant en superfície de manera que fos un indret on guardar-hi la barca, poder banyar-se i fins i tot allotjar-s'hi, va esdevenir un signe de riquesa i de classe social. Les formes arquitectòniques són ben variades.
El 1996 la Generalitat de Catalunya les va declarar bé cultural d’interès nacional.
Començarem des de la riba meridional, al paratge conegut pels seus desmais i anirem seguint l'Estany en sentit contrari al de les agulles de rellotge.
El paratge dels Desmais és un dels indrets més bucòlics i romàntics de l'Estany, amb les llargues branques ajagudes fins a tocar l'aigua.
Pesquera d'en Mata. Construïda el 1910. És petita, només 9 metres quadrats, i es va alçar per a pescar, guardar els estris i posar-hi un petit viver per als peixos.
Pesquera d'en Malagelada, construïda el 1865 amb una superfície de 7 metres quadrats. Va ser recontruïda el 1992, segons projecte de l'arquitecte Jeroni Moner, utilitzada durant els Jocs Olímpics com a punt d'observació per els àrbitres en la sortida de les proves de rem. Pesquera Santa Rosa, construïda el 1927 i reformada el 1941 per l'arquitecte Francesc Figueres. Té una superfície de 41 metres quadrats. Pesquera Marimon, construïda el 1874, inicialment era una petita caseta coberta amb una cúpula coneguda com a Pesquera Colomer, el 1887 entre aquesta primera pesquera i la riba es va construir l'actual, d'estil modernista. El 1890 va rebre el nom de "pabelló del salvament de náufrechs". Té una superfície de 97 metres quadrats.
Pesquera d'en Lero, construïda el 1886. Inicialment era una caseta per banyar-se, des de la que no es podia pescar. Va ser ampliada el 1897 sol·licitant permís per aixecar-hi un "torreón" . Té una superfície de 62 metres quadrats. Actualment és seu de la oficina municipal de turisme. No és inusual trobar a la vora de l'Estany pintors locals i forans que utilitzen la imatge de les pesqueres com a motiu per a les seves obres pictòriques. De Palau Juncà fent un primer esbós a carbonet. Pesquera Prat, de l'any 1883 i amb una superfície de 66 metres quadrats.
Pesquera Butinyà, del 1883, amb una superfície de 58 metres quadrats. Ocasionalment és visitable doncs es cedeix per a exposicions temporals.
Pesquera Llinàs-Padró, construïda el 1877 i remodelada a mitjans del segle passat. Té una superfície de 29 metres quadrats.
Pesquera d'en Generet, del 1893 amb una superfície de 162 metres quadrats.
L'edifici dels Banys Vells, si bé no es tracta d'una pesquera està també a tocar de l'Estany. Van ser construïts el 1935 i reformats totalment a principis dels anys noranta. És una de les tres úniques zones de bany autoritzades a l'Estany.

3 comentaris:

  1. Frantàstiques les fotos i molt interessants les explicacions.
    L'Estany es un indret que em fascina.
    Enhorabona!!
    M.Carme.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per convidar-nos a fer aquestes passejades tant interessants, i a l’hora tant instructives.

    ResponElimina
  3. Quel beau site et quelle belle lumière.Ces petites maisons de pêcheurs sont adorables, chacune dans leur style particulier mais j'ai un penchant pour Marimon et Santa Rosa!
    Merci Manel pour cette découverte! ;-)

    ResponElimina